Γνωστά έχουν γίνει τα βασικά σημεία του νέου εργασιακού νόμου που αναμένεται να φέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης,  προς ψήφιση στη βουλή, τους πρώτους μήνες του 2021. Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα φέρουν αλλαγές στην συνδικαλιστική προστασίας, σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το δικαίωμα στην απεργία, στο κόστος των υπερωριών για τις επιχειρήσεις, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Σύμφωνα με το OPEN,ο εργαζόμενος με «ατομική συμφωνία» με τον εργοδότη και όχι κεντρική του Σωματείου του, θα δύναται να απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα με 10 ώρες εργασίας, χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται ως υπερωριακή εργασία, αλλά κάποια άλλη εβδομάδα του ίδιου μήνα να δουλεύει 4 ημέρες από 6 ώρες. Έτσι θα διατηρούνται οι 40 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα. Παράλληλα θα ανοίξει ο «κουμπαράς» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοασφαλιζόμενων, αλλά και όποιων το επιθυμούν από τους παλιούς. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο «κουμπαράς» θα ενέχει ρίσκο για το οποίο θα κατανέμεται σε τρεις κατηγορίες «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού» που σημαίνει ότι το αποθεματικό που θα συγκεντρώνει ο εργαζόμενος θα είναι ανά πάσα στιγμή στον «αέρα» όποια κατηγορία και να επιλέξει.

Ο εργατολόγος, Διονύσιος Τεμπονέρας, σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρθηκε στις παραπάνω αλλαγές σημειώνοντας ότι από αυτές:

  • Επιχειρείται η μείωση του κόστους των υπερωριών. Ο νέος εργαζόμενος στην εποχή μετά την Covid-19 θα δουλεύει περισσότερο και θα αμείβεται λιγότερο.
  • Σχεδιάζεται η διευκόλυνση των απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Νομοθετείται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, ύστερα από δεσμευτική πρόταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
  • Προχωρά ο ολικός επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας και στην ενοποίηση όλων των προνοιακών επιδομάτων σε ένα.
  • Υποβαθμίζεται η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από απολύσεις και θα καταργήσει τις συνδικαλιστικές άδειες.
  • Προωθείται το ψηφιακό ωράριο και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
  • Απαγορεύεται το de facto το δικαίωμα απεργίας στις πρώην ΔΕΚΟ.
  • Αφαιρούνται οι συλλογικές διαφορές από την αρμοδιότητα του ΣΕΠΕ.
  • Επιτρέπεται η εργασία κατά την κυριακάτικη αργία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr