Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στη χώρα μας για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας

Το μήνυμα πως «όσο πιο απειλητική είναι η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου», καθώς και ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στη χώρα μας για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας.

Αναλυτικά η ομιλία του Γερμανού πρέσβη:

«Όπως όλοι διαπιστώσατε, δεν γιορτάζουμε σήμερα στο συνηθισμένο μας μέρος στο Χαλάνδρι. Η πρεσβευτική κατοικία εκεί έχει μετατραπεί προς το παρόν σε εργοτάξιο. Κι ίσως γι’ αυτό το λόγο να σας φαίνεται παράξενο, που επιλέξαμε ως χώρο ένα άλλο εργοτάξιο. Ωστόσο, αυτό το μέρος -και σίγουρα ο πυρήνας του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη- περιβάλλεται από φαντασία για τη μορφή που θα έχει σε ένα, σε πέντε ή και σε δέκα χρόνια. Αυτός ο χώρος αντιπροσωπεύει ένα σχέδιο του μέλλοντος της Αθήνας.

Συμβολίζει ακόμα την οικονομική ανάπτυξη, που βιώνουμε και προσβλέπουμε σε όλη τη χώρα, καθώς κι ένα νέο αίσθημα αυτοπεποίθησης της Ελλάδας. Και είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό στη Γερμανία.

Επίσης, το γεγονός ότι γιορτάζουμε εδώ τη γερμανική εθνική επέτειο, με κάνει να σκέφτομαι ότι και η Γερμανία, ως ο κορυφαίος ξένος επενδυτής και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, διαδραματίζει έναν όχι και τόσο αμελητέο ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά την εταιρία «Lamda Development», που μας επέτρεψε να γιορτάσουμε σήμερα εδώ. Να ευχαριστήσω επίσης την παιδική χορωδία της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στην Αργυρούπολη και την Underground Youth Orchestra, οι οποίοι ερμήνευσαν μόλις τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών μας».

Κυρίες και κύριοι!

Το γεγονός ότι αυτή η πρόοδος, στην οποία αναφέρθηκα, παρατηρείται σε μία εποχή συσσωρευμένων κρίσεων και αβεβαιοτήτων, την καθιστά ακόμη πιο σημαντική. Γνωρίζετε, φυσικά, για ποιο πράγμα μιλάω: για την πανδημία, για τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή, η οποία εξελίσσεται σταδιακά σε πρόβλημα με άμεση επίπτωση στην καθημερινότητά μας, τον πληθωρισμό και φυσικά την απειλητική ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταπεξέλθουμε στους ταραχώδεις αυτούς καιρούς. Διότι οι κρίσεις που απαρίθμησα έχουν κάτι κοινό: ως Ευρωπαίοι τις αντιμετωπίζουμε από κοινού και σε πνεύμα αλληλεγγύης, ως φίλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν και υπερασπίζονται κοινές αξίες.

Κατά την πανδημία καταφέραμε όλοι να προμηθευτούμε γρήγορα εμβόλια μέσω της ΕΕ. Έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος ενός αγώνα δρόμου μεταξύ των κρατών-μελών για αυτό το αρχικά τόσο σπάνιο αγαθό. Εκτός αυτού, αμβλύναμε επίσης όλοι μαζί τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας με τεράστια χρηματοοικονομική συνεισφορά της ΕΕ – ακόμη και τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να επενδυθούν τα δισεκατομμύρια αυτά σε σημαντικά και αποτελεσματικά έργα για το μέλλον. Το κεντρικό μήνυμα της συνολικής αυτής προσπάθειας είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Με χαροποιεί, ωστόσο, ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η διεθνής αντίδραση στον πρωτοφανή κατακτητικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ενιαία και ισχυρή αλλά και το γεγονός ότι και η Ελλάδα πήρε μία τόσο σαφή και ξεκάθαρη θέση. Αυτός ο πόλεμος δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία αλλά την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, ακόμη και πέραν αυτής: Διότι εάν η Ρωσία κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο ή φανεί ότι τον κερδίζει, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιθετικότητα και κάπου αλλού. Η συνεισφορά της Ελλάδας και της Γερμανίας μέσω της συνεργασίας τους στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία δεν είναι αμελητέα. Η Ελλάδα θα προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης σοβιετικού τύπου, τα οποία θα αντικατασταθούν με γερμανικά άρματα. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία σε πνεύμα εμπιστοσύνης κατά τη σύναψη της συμφωνίας αυτής.

Εν μέσω των λοιπών τρεχουσών κρίσεων, δεν θα πρέπει να παραμεληθούν η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση προς μία βιώσιμη μορφή οικονομίας. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα και η Γερμανία καταβάλλουν κοινές προσπάθειες εντός της ΕΕ. Κι εδώ φαίνονται τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Η ΕΕ είναι εκείνη, που διαθέτει μεγάλο μέρος των πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις. Και πίσω από την ΕΕ βρίσκονται, φυσικά, τα κράτη-μέλη της, που συνεργάζονται μεταξύ τους και κατανέμουν με αλληλέγγυο τρόπο τα βάρη.

Θέλω τέλος ν΄ αναφερθώ και στην Τουρκία. Θα έχετε, πιθανώς, υπόψη σας την πρόσφατη επίσκεψη της νέας μας Ομοσπονδιακής Υπουργού Εξωτερικών κ. Ανναλένα Μπέρμποκ εδώ στην Αθήνα και στην Τουρκία.

Εάν ναι, θα διαπιστώσατε ότι:

Όσο πιο απειλητική είναι η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου.
Η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας.

Σε μία εποχή, στην οποία οι Ουκρανοί μάχονται για την επιβίωσή τους ως έθνος, θα πρέπει να υπερασπιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ το διεθνές δίκαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τη βάση για την ειρήνη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επικρατήσει η επιβολή του δικαίου του στρατιωτικά ισχυρότερου εις βάρος του στρατιωτικά ασθενέστερου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr