Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και την κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και την κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στο θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Είναι φανερό πως και ο ίδιος ο νικητής εξεπλάγη από το αποτέλεσμα των εκλογών, επιτυγχάνοντας μία νίκη πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και η επανεκλογή ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα έθνος τραυματισμένο από την κρίση χρέους, τα χρόνια της βάναυσης λιτότητας και η προτροπή του Μητσοτάκη να μην διακινδυνευθεί η περαιτέρω ανάκαμψη της χώρας εξυπηρέτησε μια πολύ διαδεδομένη ανάγκη για ασφάλεια».

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει επιπλέον πως για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται και η αντιπολίτευση: «ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέτυχαν να προωθήσουν μια νέα, προοδευτική ατζέντα […] και η συνθηματολογία τους προφανώς ξυπνά τραυματικές αναμνήσεις. Η πτώση κατά 10% από τις εκλογές του 2019 μπορεί να εκληφθεί και ως το κύκνειο άσμα μιας πολιτικής καριέρας. Ο Τσίπρας απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, την οποία διέλυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και φαίνεται πλέον πως […] δεν μπορεί να απαλλαγεί από την αύρα του λαϊκιστή που αθετεί τον λόγο του».

Με τα παραπάνω συμφωνεί και η Handelsblatt: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν καλή μνήμη και το χάος της εποχής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει ξεχαστεί». Όσον αφορά στο νικητή των εκλογών, η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Μητσοτάκης απέδειξε πως με υπομονετική δημοσιονομική πειθαρχία μια χώρα μπορεί να επιτύχει πράγματα που φαίνονταν απίθανα πριν από λίγα χρόνια και, πλέον, η Ελλάδα αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, μειώνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος της».

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο αντίκτυπος στην οικονομία ήταν άμεσος. «Στην Αθήνα, οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, λόγω της ξεκάθαρης νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις πορεία θα συνεχιστεί», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια και αξιοποίησε τα περιθώρια που της έδωσε η διεθνής κοινότητα μέσω των φθηνών δανείων.

Σήμερα, δεν έχει μονάχα βελτιωθεί η ποιότητα του αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα, αλλά η χώρα πλέον εξάγει ολοένα και περισσότερα εγχώρια προϊόντα. Βεβαίως, η πλήρης ανάκαμψη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, με το Α.Ε.Π. να βρίσκεται ακόμη κατά ένα τέταρτο κάτω από το επίπεδο του 2008. Χρειάζονται έτσι κι άλλες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την εκπαίδευση. Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ενός ρεαλισμού που καθιστά τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές».

Η FAZ. παρατηρεί ότι «ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε ψηφοφόρους μόνο λόγω της οικονομικής του πολιτικής. Η πολιτική της Αθήνας με τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών είναι επίσης δημοφιλής στην Ελλάδα. […] Σε νησιά που εδώ και χρόνια φτάνουν παράτυποι μετανάστες και δεν ήταν προηγουμένως προπύργια των συντηρητικών, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με μεγάλη διαφορά, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη πως εάν ο πληθυσμός φοβάται την απώλεια του ελέγχου στα σύνορα, αργά ή γρήγορα, η πλειονότητα θα εγκρίνει και σκληρά μέτρα απομόνωσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr