Εξετάζεται και οδεύει προς άμεση εφαρμογή στην Γερμανία, η πρόσβαση στην εστίαση, μόνο για πολίτες τριπλά εμβολιασμένους. Αντιδρούν οι εστιάτορες.

Προς άμεση εφαρμογή επανεξετάζεται στη Γερμανία η περαιτέρω αυστηροποίηση της καθολικής εφαρμογής του κανόνα 2G+, ο οποίος προβλέπει την πρόσβαση σε καταστήματα εστίασης σε διπλά εμβολιασμένους και ιαθέντες με αρνητικό διαγνωστικό γρήγορο test  24ώρου,

Η ομοσπονδία και πολλά κρατίδια της Γερμανίας προσανατολίζονται δε, στο να εξαιρούνται από τον κανόνα μόνον όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση. Η πρόσβαση δηλαδή στα καταστήματα εστίασης, σύντομα θα θεσπιστεί να είναι ελεύθερη μόνο για τριπλά εμβολιασμένους.

Το γεγονός περιορίζει πολύ την πελατεία του κλάδου, καθώς μέχρι σήμερα, ενισχυτική δόση έχει λάβει το 40% του πληθυσμού στη Γερμανία. Η χώρα όμως όπως και όλη η Ευρώπη πλήττεται από το 4ο κύμα της πανδημίας.

Εφαρμογή του μέτρου από τις 15 Ιανουαρίου 2022

Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει σε διάστημα λίγων μόνον ημερών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται προσχέδιο αποφάσεων της σημερινής διάσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ο κανόνας 2G αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, πιθανόν από τη 15η Ιανουαρίου.

«Πρέπει να περιορίσουμε και πάλι τις επαφές κι αυτό αφορά ιδιαίτερα το εσωτερικό των εστιατορίων. Θέλουμε περισσότερη ασφάλεια εκεί (…) Η εστίαση είναι προβληματικός τομέας, όπου κάθεται κανείς για αρκετή ώρα χωρίς μάσκα», εξήγησε χθες το βράδυ στο RTL ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Οι αντιδράσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έρχονται ήδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση και να επισημαίνει ότι στις περιοχές υπό τη διακυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως το Αμβούργο, δεν υπάρχει επαρκής προσφορά για την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Γερμανία: Η ενισχυτική δόση το «κλειδί» για είσοδο την εστίαση

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου

«Έτσι σκοτώνει τους εστιάτορές μας ο Όλαφ Σολτς», σχολίασε δηκτικά ο Κριστόφ Πλος, μέλος του προεδρείου του CDU.

Από την πλευρά πάντως των επιχειρηματιών της εστίασης , ο Μόριτς Λούντορφ, ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στο Μούνστερ της Βεστφαλίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι ο κανόνας 2G+ αποτελεί λογική συνέπεια της τρέχουσας κατάστασης με την παραλλαγή Όμικρον. «Εμείς οι εστιάτορες το περιμέναμε. Οι περισσότεροι πελάτες θα προσαρμοστούν γρήγορα», σημείωσε.

Ιδιωτικές συναθροίσεις

Ταυτόχρονα, σε ισχύ παραμένουν οι περιορισμοί των επαφών, με όριο τα 10 άτομα για εμβολιασμένους και ιαθέντες στις  ιδιωτικές συναθροίσεις.

Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η συνάντηση των μελών ενός νοικοκυριού με έως και δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό.

Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά κάτω των 14 ετών εξαιρούνται.

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Σε ισχύ παραμένει σε όλη τη χώρα ο κανόνας 2G και για τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (κινηματογράφους, θέατρα κ.λπ.) και για το λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης. Τα νυχτερινά κλαμπ παραμένουν κλειστά από την 28η Δεκεμβρίου και δεν αναμένεται αναθεώρηση της απόφασης.]

Καραντίνα 

Σε ό,τι αφορά την καραντίνα, στο εξής όσοι είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού θα εξαιρούνται εάν έχουν λάβει αναμνηστική δόση ή ακόμη και δεύτερη πρόσφατα. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αναρρώσει.

Γερμανία: Μόνο με τρίτη δόση η είσοδος στην εστίαση

Διαφορετική η αντιμετώπιση όσων έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση

Ασαφές παραμένει το διάστημα κατά το οποίο εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και ιαθέντες αντιμετωπίζονται όπως εκείνοι που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση. Για όλους τους υπόλοιπους, το πιθανότερο είναι η καραντίνα να διαρκεί δέκα ημέρες.

Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα: η καραντίνα μπορεί να διαρκεί επτά ημέρες και να λήγει με αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ, εφόσον δεν εκδηλώνονται συμπτώματα τουλάχιστον για 48 ώρες.

«Αυτό θα γίνει για τη διατήρηση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών», αναφέρεται στο προσχέδιο των αποφάσεων, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η παραλλαγή Όμικρον πολύ σύντομα θα είναι η κυρίαρχη στη Γερμανία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ενδεχόμενη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και πιθανές σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς, λόγω ασθένειας ή καραντίνας.

Σχολεία, Τηλεργασία, συνεχή test

Οι μαθητές σχολείων και παιδικών σταθμών μπορούν να περιορίσουν την καραντίνα στις πέντε ημέρες με μοριακό test ή γρήγορο test αντιγόνων, το οποίο θα ενταχθεί στον ήδη ισχύοντα τακτικό έλεγχο. Εξαίρεση από τον κανόνα μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα, όπως γενική χρήση προστατευτικής μάσκας, καθημερινή διεξαγωγή test κ.λπ..

Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμη η υποχρέωση για εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό και η γενική σύσταση για χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα καταστήματα και στα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ τονίζεται ότι η ενισχυτική δόση προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr