«Εξαιρετικά δύσκολη άσκηση», χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό τις παρούσες συνθήκες

«Εξαιρετικά δύσκολη άσκηση», χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τη χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό τις παρούσες συνθήκες «υψηλής αβεβαιότητας».

Και αυτό, γιατί όπως εξηγεί στη συνέχεια, «θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο εν πολλοίς αντίρροπες επιδιώξεις. Από τη μία, ο εισαγόμενος πληθωρισμός που πυροδοτείται από την εισβολή στην Ουκρανία και επιδρά στις τιμές βασικών αγαθών, καλεί για μέτρα ελέγχου της αγοράς και για ουσιαστική ενίσχυση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Από την άλλη, η ανάγκη συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης – με χαμηλό έλλειμμα το 2022 και μικρό πλεόνασμα το 2023- και φιλοεπενδυτικής οικονομικής πολιτικής που διατηρεί αμείωτη την αναπτυξιακή δυναμική, ώστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας το 2023».

Τελικώς, «οι δυο αυτές προτεραιότητες θα οδηγήσουν τη χώρα μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται από τη στενωπό της διεθνούς οικονομικής και ενεργειακής καταιγίδας, εμπεδώνοντας τη διατηρήσιμη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους έναντι του ΑΕΠ -όπως ήδη συμβαίνει μέσα στο 2022 στη χώρα μας».

Επικαλούμενος δε, τα παραδείγματα της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο υπουργός κάνει λόγο για «καμπανάκι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η προνοητική πολιτική στη χώρα μας για τη δημιουργία ικανοποιητικού αποθεματικού όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργούν ένα σχετικό δίχτυ ασφαλείας», επισημαίνει παραλλήλως.

Εν προκειμένω, ο προϋπολογισμός του 2023 «επιδιώκει ακριβώς να συναιρέσει τις δύο αυτές μείζονες διακυβεύσεις. Λαμβάνει υπ’ όψιν πρώτα απ’ όλα όσα δόθηκαν από την πολιτεία το 2022 για τη στήριξη των πολιτών: μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και 4,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», σημειώνει επίσης και προσθέτει:

«Λαμβάνει όμως υπ’ όψιν και το δημοσιονομικό κόστος σημαντικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών μέσα στο 2022: ενδεικτικά, διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικά κατά 9,7% (και 11,5% μαζί με τη μείωση εισφορών), περαιτέρω μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2018 κατά 35% και κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών. Για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έχουν ήδη νομοθετηθεί ύψους 3,5 δισ. ευρώ, επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος -χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η επιπλέον μεταφορά πόρων για τον σκοπό αυτό εφόσον παραστεί ανάγκη – και διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr