«Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον γνικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «ο γενικός γραμματέας πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας».

Οπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν ιδέες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα και τις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο».

Κυπριακό: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για θετικές εξελίξεις»

Στη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ συζητήθηκε επίσης το θέμα της Κύπρου. «Η ευκαιρία, η οποία δίνεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Με την προσωπική παρέμβαση του γενικού γραμματέα έχει ορισθεί η προσωπική απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».

«Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό», κατέληξε.

Πηγή: pagenews.gr