Γεραπετρίτης: Εκστρατεία «πειθούς» για να να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί προανήγγειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μία μεγάλη εκστρατεία ώστε να πειστούν συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υπενθυμίζεται πως ανακοινώθηκαν και αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουμε στα νησιά από το Νίκο Χαρδαλιά.

Γεραπετρίτης: Η στήριξη στους πολίτες μέσα στην πανδημία

Kατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων, η κυβέρνηση έδωσε «ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον», ξεκαθάρισε διευκρινίζοντας ότι ναι μεν, η κυβέρνηση θα ενισχύσει κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη όμως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις».

Γεραπετρίτης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ξεκινώντας από τα δεδομένα της εμβολιαστικής εκστρατείας, «αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 5 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περίπου το 57% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας ήδη εμβολιασμένο με μία δόση. Είναι αρκετά σημαντικό, το ποσοστό ανεβαίνει πολύ στις ηλικίες άνω των 60 ετών, 3 στους 4 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε στην 7η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μερίδιο πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο», ανέφερε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας αποδίδοντας τα νούμερα αυτά στο γεγονός ότι «είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση. Όλοι όσοι προσήλθαμε για το εμβόλιο, είχαμε μια πραγματική, προσωπική επαφή για το πόσο οργανωμένη ήταν».

Γεραπετρίτης: Εξατομικευμένη προσέγγιση στις επιμέρους ομάδες για εμβολιασμό

Καθώς, όμως, «αυτή τη στιγμή φθάνουμε σταδιακώς σε ένα ανώτατο όριο και χτυπάμε τον «πυρήνα» των ανθρώπων που για λόγους προσωπικούς, ιδεολογικούς ή άλλους δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο», ο Γ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι «υπάρχει η πρόθεση να κάνουμε πολλαπλές δράσεις πρώτα από όλα για να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί -και για το λόγο αυτό θα έχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση στις επιμέρους ομάδες, τους νέους, τους ευάλωτους, ειδικά ακροατήρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να πεισθούν».

Γεραπετρίτης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Στο ερώτημα αν με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, απάντησε ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναλάβει το μερίδιο της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί και οι οποίοι θα πρέπει σταδιακώς να αποκατασταθούν στις κοινωνικές τους συναναστροφές, τον τρόπο ζωής που έχουν», αλλά την ίδια ώρα, υπάρχουν και εκείνοι που δεν εμβολιάζονται: «προσπαθούμε να τους πείσουμε (…) αναλαμβάνουν προσωπικό κίνδυνο και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι ένα χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουμε», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός.

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει κανένα προνόμιο

Συμπερασματικά, «το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένο μέρος του πληθυσμού συνειδητά επιλέγει να μην εμβολιάζεται, να κρατείται πίσω η κοινωνία, να μην ανακτά πλήρως την ελευθερία της. Δεν είναι δυνατόν η οικονομία να παραμένει περιορισμένη, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε μια κλειστή οικονομία επ’ αόριστον», σημείωσε με έμφαση.

Γεραπετρίτης

Διαφωνώντας εξάλλου με τον όρο «προνόμια» (στους εμβολιασμένους), ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα προνόμιο, κανένα απολύτως προνόμιο δεν αποδίδεται σε κανέναν πολίτη. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η Πολιτεία διασφαλίζει την αναγκαία κίνηση, και στη δευτερογενή μη αναγκαία κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών τίθενται ορισμένοι περιορισμοί για να εξυπηρετηθεί η δημόσια υγεία», υπογραμμίζοντας εκ νέου τη δυνατότητα των επιχειρηματιών να επιλέξουν να έχουν αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή όχι.

Άλλωστε, συνέχισε, το νέο σύστημα εισόδου στα καταστήματα «δεν είναι τόσο σύνθετο όσο εμφανίζεται, θα φροντίσουμε να το κάνουμε πολύ φιλικό και προς τις επιχειρήσεις και προς τους πολίτες.

Είναι όμως η απολύτως αναγκαία συνθήκη για να μην επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς καθολικών απαγορεύσεων», εξήγησε. Συνοπτικά, ο επιχειρηματίας το μόνο που θα κάνει, είναι να σκανάρει στην είσοδο του καταστήματος τις σχετικές βεβαιώσεις των πελατών, έτσι ώστε «να υπάρχει διασταύρωση για να γνωρίζουμε ότι μέσα στο χώρο αυτό θα υπάρχει προστασία της δημόσιας υγείας». Επιπλέον, η διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα. Ενώ δήλωσε κατανόηση για το γεγονός ότι «κάθε νέο καθεστώς που ισχύει στις επιχειρήσεις, δημιουργεί μεταβατικά ένα ζήτημα ρευστότητας μέχρι να βρει τα πατήματά της η νέα ρύθμιση».

Απαντώντας δε, και στις αιτιάσεις, από τη μια ότι η κυβέρνηση περιορίζει τις ελευθερίες και κάνει διακρίσεις, από την άλλη ότι όλοι οι κλειστοί χώροι θα έπρεπε να διατίθενται μόνο σε εμβολιασμένους, ο Γ. Γεραπετρίτης έδωσε τη δική του απάντηση: «Αυτό δεν είναι εφικτό και είναι μια σοβαρότατη παρέμβαση στις ελευθερίες των πολιτών. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε ένα ισόρροπο μείγμα, να υπάρχουν και μεικτοί χώροι».

Ενώ στην κριτική για αντιφατικά μηνύματα εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας ανταπάντησε ότι «δεν εκπέμπουμε κανένα μήνυμα χαλάρωσης, το αντίθετο. Διασφαλίζουμε ότι οι δραστηριότητες εκείνες που ενέχουν κινδύνους, γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr