Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε σήμερα (26/1) στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα, της μονάδας της TIKUN OLAM Europe στα Εξαμίλια Κορίνθου, από όπου έστειλε το μήνυμα ότι επενδύσεις σαν και αυτές είναι δείγμα στήριξης του επενδυτικού κοινού προς την Ελλάδα.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε:

«Αυτή η βροχή είναι καλός οιωνός, αγαπητέ Βασίλη ( Μηλιώνης). Η βροχή είναι ευλογία και εύχομαι τα κέρδη της εταιρείας να είναι όσο οι τόνοι της βροχής πέφτουν σήμερα στα εγκαίνια αυτής της μονάδος. Πριν πω οτιδήποτε άλλο θα ήθελα από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θέλω να ευχαριστήσω φυσικά και τους φίλους μας από το Ισραήλ, από την TIKUN OLAM, τους κυρίους Weisman, πατέρα και γιο. Είστε εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι εδώ. Και πρέπει να αναγνωρίσω ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε και θα γίνουν ακόμη στενότερες τα χρόνια που έρχονται. Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ισραήλ και εσάς για τις επενδύσεις σας στη χώρα μας.

Tο θέμα της φαρμακευτικής κάννάβης δεν είναι απλώς μία φαρμακευτική βιομηχανία

«Για να φτάσουμε εδώ έχουμε δουλέψει πάρα πολύ με τον Χρίστο Δήμα ως Υφυπουργού με την αρμοδιότητα της έρευνας και της τεχνολογίας, το Νίκο Ταγαρά ως Υφυπουργού με την αρμοδιότητα των πολεοδομικών θεμάτων, τον κ. Δήμαρχο με τον οποίο λύσαμε θέματα τα οποία εμφανίζονταν στην πορεία, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, διότι ξεκινώντας κάτι από την αρχή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, έπρεπε να λύσουμε προβλήματα που σιγά – σιγά τα μαθαίνουμε και στις επόμενες επενδύσεις φαρμακευτικής καννάβεως, στις οποίες θα πάνε όλα πιο εύκολα αφού τα ξέρουμε, αλλά εδώ ήταν όλα πιο δύσκολα.

Βλέπω απέναντι τον Μπάμπη Καραθάνο και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Φιλίππου. Για να μπορέσουμε να κάνουμε την έγκριση των προϊόντων, της εξαγωγής, της τιμολόγησης, όλα γίνονταν για πρώτη φορά και έπρεπε να βρούμε λύσεις, να νομοθετήσουμε αρκετές φορές και να ξεπεράσουμε, κ. Θεοδωράκη, εμπόδια που δεν ξέραμε στην αρχή καθόλου ότι υπήρχαν.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν, επειδή θεωρώ ότι είναι μια ιστορική ημέρα η σημερινή, είναι ιστορική όχι μόνο για την Ticun Olam και την επένδυση στην Κόρινθο, προφανώς είναι για την Κόρινθο μια πολύ μεγάλη επένδυση αναμφίβολα.

Είναι ιστορική γιατί εδώ σήμερα ανοίγει ένας δρόμος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ένας δρόμος για την παροχή στους Έλληνες ασθενείς των προϊόντων της φαρμακευτικής καννάβεως, ένα προϊόν που έχει μία δύσκολη ιστορία λόγω της ναρκωτικής φύσης του.

Αλλά και ένα προϊόν που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη, γιατί το εργοστάσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστιες εξαγωγές σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης κι έτσι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια με αιχμή του δόρατος αυτό το εργοστάσιο και τα άλλα εργοστάσια που θα έρθουν, πάνω σε αυτό που λέγεται φαρμακευτική κάνναβη».

Μετάνιωσα για την ατάκα περί «μπάφου» στον Καρανίκα

«Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει και λίγο έτσι μια αστεία εκδοχή και μια ενδιαφέρουσα εκδοχή», ανέφερε. «Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και ήμουν τότε Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήμουν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στου φίλου μου Γιώργου Αυτιά την εκπομπή.

Εκεί λοιπόν με ρωτήσανε τότε για έναν σύμβουλο του τότε Πρωθυπουργού, τον κ. Καρανίκα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να γίνει το νομοσχέδιο τότε για τη νομιμοποίηση και την παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης και
είχα πει μία από τις συνηθισμένες μου τηλεοπτικές εξυπνάδες – εύκολη στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θυμάμαι είχα πει “η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος” και είχε γίνει πραγματικά χαμός, είχε πάρει μεγάλη
έκταση.

Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μία ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση, όχι τόσο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όσο για το Νίκο Καρανίκα. Διότι πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να τιμούμε αυτούς που ανοίγουν το δρόμο, έχει σημασία να μάθουμε να το κάνουμε αυτό, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων.

Διότι αν μάθουμε να το κάνουμε και ο ένας αναγνωρίζει τον άλλον, αυτόν που ανοίγει το δρόμο, αύριο περισσότεροι θα τολμήσουν να ανοίξουν νέους δρόμους και έτσι η πατρίδα μας και ο λαός μας θα κερδίσει περισσότερα πράγματα και ένα λαμπρότερο μέλλον.

Θέλω λοιπόν να αναγνωρίσω δημόσια στον κ. Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία. Και χαίρομαι, αγαπητέ κ. Καρανίκα, που είστε εδώ, διότι ήθελα
αυτό σήμερα να μπορώ να σας το αναγνωρίσω. Και πρέπει να σας πω ότι τώρα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη αγοράς της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι συγκλονιστική.

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα, η Κυβέρνησή μας έχει κάνει νομοθετικά όσα περισσότερα μπορεί για να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια ο υπουργός έπλεξε ειδικό εγκώμιο στο Βασίλη Μηλιώνη για την επιτυχία της επένδυσης.

Με προσωπικό ενδιαφέρον του Μητσοτάκη η επιτυχία της επένδυσης

Στη συνέχεια είπε πως «θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω τη συνεργασία δύο μεγάλων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, του κ. Ηλιόπουλου και του κ. Λαβίδα, που είναι παρόντες σήμερα εδώ με την ΤΙΚUN OLAM. Η ΤΙΚUN OLAM είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην φαρμακευτική κάνναβη. Το ότι η ΤΙΚUN OLAM επιλέγει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα είναι από μόνο του ένα μεγάλο γεγονός και μία μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης».

Αισθάνομαι ειλικρινή υπερηφάνεια που έστω και ελάχιστα από τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ελληνικός λαός μπόρεσα να είμαι χρήσιμος. Θα ήταν απρέπειά μου όμως να μην αναφέρω ότι το εγχείρημα αυτό, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε και η άρση εμποδίων που συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας δεν θα είχαν επιτευχθεί.

Και δεν το λέω τυπικά, το λέω πραγματικά, εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειχνε ενδιαφέρον προσωπικό και δεν έδινε τη δική του πολιτική δύναμη για να ξεπεραστούν οι δισταγμοί και τα εμπόδια που επαναλαμβάνω κατά τη γνώμη μου ήταν φυσικό να υπάρχουν σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα κατά την έναρξή του.

Και να είστε βέβαιοι, και αναφέρομαι και στους επενδυτές από το Ισραήλ, τους φίλους μας από το Ισραήλ, ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ να σας υποστηρίξει. Ο κ. Weismann έχει κάνει ήδη πολλές επενδύσεις στη χώρα μας, όχι μόνο εδώ
στην TIKUN OLAM, αλλά και με τα ξενοδοχεία του – το ένα είναι καλύτερο από το άλλο – στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο και αλλού.

Κι ελπίζω, κ. Weismann, ότι θα προχωρήσετε σε ακόμη περισσότερες επενδύσεις στη δεύτερη πατρίδα σας διότι θέλω από εδώ και τώρα να αισθάνεστε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχαριστώ ιδιαιτέρως όλους μου τους συναδέλφους που είναι παρόντες εδώ σήμερα για τη βοήθεια.

Υπερκομματικό μήνυμα ενότητας

Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης παρότρυνε τους παρευσρισκόμενους «να θεωρήσουμε τη σημερινή επένδυση εδώ και τη σημερινή μέρα ως ένα δείγμα ότι μπορούν τα κόμματα να συνεργάζονται, μπορούν οι κυβερνήσεις να έχουν συνέχεια και παρά τις διαφορές μας μπορούμε στο τέλος να συνεννοούμαστε προς όφελος του ελληνικού λαού.Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά».

Πηγή: pagenews.gr