Η Φώφη Γεννηματά άσκησε σήμερα από το βήμα της Βουλής δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη διαχείριση της πανδημίας. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που προκάλεσε με την πρότασή της την σημερινή προ ημερησίας συνεδρίαση επέμεινε στην δέσμη προτάσεων που το κόμμα της έχει παρουσιάσει και ζήτησε «συνεννόηση αντί κοκορομαχίες μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα».

Επίσης, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, διαχειριστήκατε με αυτοσχεδιασμούς, αυταρέσκεια και αλαζονεία την πανδημία και δεν διδαχθήκατε τίποτε από την μαύρη εμπειρία της Θεσσαλονίκης και του δεύτερου κύματος. Επειδή αρέσκεστε σε συγκρίσεις θα είδατε ότι πρόσφατα το Bloomberg δημοσίευσε πίνακες στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, ενώ ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τρίτη από το τέλος. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε την 20η θέση, πέσαμε 20 θέσεις κάτω».

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της Βουλής:

«Κύριε Μητσοτάκη, αποτύχατε. Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα. Βάλατε την υπογραφή σας σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο lock down, της Ευρώπης. Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο.

Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο. Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες.

Έπρεπε να σπάσουμε ρεκόρ κρουσμάτων και δια σωληνωμένων, για να δεήσετε επιτέλους να έρθετε στη Βουλή. Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση αγαπητοί συνάδελφοι ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν. Βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε. Εσείς επιμείνατε να παίρνεται μέτρα και αποφάσεις που δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα, αλλά το επιδείνωσαν. Η κατάσταση χειροτέρεψε. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη.

Κάθε καθυστέρηση, κάθε παλινωδία, κάθε ψεύτικη ελπίδα ή κάθε όξυνση απογοητεύει ακόμα περισσότερο την ήδη κουρασμένη Ελληνική κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς σε πλήγμα της κοινωνικής συνοχής που τόσο ακριβά πληρώσαμε στο παρελθόν. Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Μητσοτάκη, αλλά κι εσείς κ. Τσίπρα, με τις κοκορομαχίες σας και την τεχνητή όξυνση, να μας γυρίσετε πίσω στις σκοτεινές μέρες που οι φωνές της λογικής πνίγονταν από τις φωνές της δημαγωγίας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης.

Κύριε πρωθυπουργέ, διαχειριστήκατε με αυτοσχεδιασμούς, αυταρέσκεια και αλαζονεία την πανδημία και δεν διδαχθήκατε τίποτε από την μαύρη εμπειρία της Θεσσαλονίκης-και του δεύτερου κύματος. Επειδή αρέσκεστε σε συγκρίσεις θα είδατε ότι πρόσφατα το Bloomberg δημοσίευσε πίνακες στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, ενώ ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τρίτη από το τέλος. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε την 20η θέση, πέσαμε 20 θέσεις κάτω.

Τούτο επιβεβαιώνεται ακόμη και στον δείκτη θνητότητας, για τον οποίο ήμασταν σε πολύ καλή θέση εξαιτίας της πρώιμης λήψης μέτρων και της αποτελεσματικής διαχείρισης του 1ου κύματος. Όταν όμως κληθήκαμε να διαχειριστούμε το 2ο και το 3ο κύμα, στα οποία δεν κρίθηκε ποιος θα πάρει πιο γρήγορα μέτρα αλλά ο βαθμός επιχειρησιακής επάρκειας κάθε χώρας, εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε.

Αποτύχατε στην προστασία της υγείας των πολιτών. Ενώ είχατε εναλλακτικές προτάσεις τις αγνοήσατε και επιμείνατε στην στρατηγική σας που αποδείχθηκε λανθασμένη και αναποτελεσματική. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που πήραμε την ευθύνη και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές από το φθινόπωρο και επισημάναμε το αδιέξοδο των οριζόντιων μέτρων.

Είχα τότε πει ότι ο ιός αντιμετωπίζεται μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα παίρνοντας άμεσα και μικρής διάρκειας μέτρα ανά περιοχή. Οι πολίτες νησιών και άλλων περιοχών έβλεπαν να κλείνουν οι τοπικές οικονομίες τους ενώ τα κρούσματα στον τόπο τους ήταν μηδενικά. Αυτό μεγάλωσε την αμφισβήτηση και το κλίμα δυσπιστίας.

Αν αξιοποιούσατε την πρότασή μας, η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Ούτε βεβαίως η αντοχή του κάθε πολίτη θα δοκιμαζόταν . Ξεπέρασαν τα όριά τους. Αρχές Μαρτίου του 2020 είχα προτείνει να κινηθούμε εμπροσθοβαρώς με περισσότερα τεστ και την ανάπτυξη μηχανισμών ιχνηλάτησης. Εσείς κάνατε το αντίθετο. Ουραγοί στα τεστ και κακός σχεδιασμός στο πεδίο ιχνηλάτησης και απομόνωσης του ιού.

Αρχές Μαρτίου του 2020 είχα προτείνει να επενδύσουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να την ενισχύσουμε, να φτάσουμε με κινητά συνεργεία στα σπίτια των ασθενών. Εσείς επιλέξατε να μετακινήσετε τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας στα νοσοκομεία και να μη δώσετε έναν ενισχυμένο ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αρχές Μαρτίου του 2020 είχα μιλήσει για την αξία των ανοιχτών δεδομένων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το χτίσιμο σχέσεων αξιοπιστίας μεταξύ κράτους και πολιτών.

Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά

Εσείς επιλέξατε να κρατάτε μη προσβάσιμο το σύνολο των στοιχείων ακόμα και από την επιτροπή των ειδικών. Αρχές Ιουνίου του 2020 και μετά το τέλος του 1ου κύματος, είχα επισημάνει την ανάγκη για προετοιμασία απέναντι σε ένα πιθανό φθινοπωρινό 2ο κύμα, με επανασχεδιασμό στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους μηχανισμούς ιχνηλάτησης, στις ανάγκες για προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ΕΣΥ.

Εσείς, δεν κάνατε απολύτως τίποτα και 10 μήνες μετά ετοιμάζεστε να ανοίξετε δραστηριότητες με τα σχολεία και τα ΜΜΜ όπως ήταν και όταν χαρακτηρίστηκαν εστίες διασποράς. Σε ότι αφορά το ΕΣΥ δεν δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ, δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό και βάλατε και τον εμβολιασμό στα Νοσοκομεία δημιουργώντας αχρείαστο συγχρωτισμό και πρόσθετη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Η κατάσταση σήμερα είναι τραγική. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα 1 για 120.000 κατοίκους στην Αττική (σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους). Χωρίς τη δωρεά του Νιάρχος θα είμασταν γυμνοί μας λένε οι εργαζόμενοι. Το οξυγόνο δεν επαρκεί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Ασθενείς με σοβαρά νοσήματα καθυστερούν σε θεραπείες, χειρουργεία, διαγνωστικές εξετάσεις με ολέθρια αποτελέσματα για τη ζωή τους.

Σε όλη αυτή τη πορεία οι αποφάσεις σας δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ για αυτό δεν έπεισαν τους πολίτες. Όσο αποτύγχαναν τόσο πιο περιοριστικά τα κάνατε και ρίχνατε την ευθύνη στους πολίτες. Δεν επιτηρήσατε την εφαρμογή των μέτρων, δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος. Εξαντλήσατε την υπομονή της κοινωνίας και την αντοχή της οικονομίας χωρίς αποτέλεσμα.

Αποτύχατε στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Εστίαση, λιανεμπόριο, βιοτεχνίες, εκπέμπουν δραματικό SOS. Άνοιγμα χωρίς στήριξη θα οδηγήσει σε λουκέτα. Τα μέτρα σας ήταν ανεπαρκή. Αφήσατε τις Τράπεζες ασύδοτες να χρηματοδοτήσουν τους καλούς τους πελάτες που αύξησαν τις καταθέσεις τους. Μεταφέρετε τις υποχρεώσεις-οφειλές λόγω της πανδημίας για το 2022.

Αυτές είναι περίπου 1,5 δις ευρώ. Όμως το σύνολο των οφειλών σε εφορίες και Ταμεία φθάνουν τα 145 δις ευρώ. Πως θα πληρωθούν με τέτοια κρίση και ύφεση; Οι μικρομεσαίοι έχουν συνειδητά εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Δεν έφτασε σε αυτούς η ρευστότητα. Οι 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για πολλούς μήνες, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα 534 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Έχετε ευθύνη γιατί προτιμήσατε αυτή την πρακτική, αντί του Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας που σας είχαμε προτείνει.

Οι επιστήμονες, οι δικηγόροι κυρίως οι νέοι, αισθάνονται ότι οι εξαγγελίες σας αποτελούν εμπαιγμό. Οι 350.000 μακροχρόνια άνεργοι που έμειναν χωρίς καμία κάλυψη, μας λένε ότι έχουν εγκαταλειφτεί με προκλητικό τρόπο από το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι στον Τουρισμό που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν έχουν πληρωθεί ούτε το εξαγγελθέν έκτακτο βοήθημα για τους πρώτους μήνες του 2021. Αθροίζετε αυθαίρετα για παραπλάνηση και εντυπώσεις, δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αναστολές οφειλών και μοχλεύσεις ρευστότητας. Πόρους που δεν πήγαν σε αυτούς που έπρεπε, σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Με την πολιτική σας διευρύνετε τις ανισότητες. Το χειρότερο είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη σας, αντί να λύνουν προβλήματα μαδάνε τη Μαργαρίτα. Ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε, κλείνουμε δεν κλείνουμε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό και μετά διαψεύδονται από τις εξελίξεις. Συνεχείς παλινωδίες που επιτείνουν τη σύγχυση. Ένα αλαλούμ χωρίς προηγούμενο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr