Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, τόνισε σε ανάρτησή της πως η μάχη για το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις, ώστε να γίνουν πράσινες και ανθεκτικές. Η ανάρτησή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Παράλληλα, στην ανάρτηση της, η κα Γεννηματά επισημαίνει πως η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου.

Ολόκληρη η ανάρτηση της κας Γεννηματά για το περιβάλλον έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το κλείσιμο μιας εβδομάδας δράσεων του Κινήματος Αλλαγής αφιερωμένες στο περιβάλλον, στην ενεργειακή δημοκρατία, στην αειφορία.

Όμως με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική εμπειρία. Μια ιστορία που συνδέεται με έναν εμβληματικό δημόσιο χώρο πρασίνου στην Αττική, το Πεδίο του Άρεως.

Όταν εκλέχθηκα Υπερνομάρχης Αττικής το 2002, το Πεδίο του Άρεως ήταν σε απελπιστική κατάσταση, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες. Παραμελημένο, ουσιαστικά «κλειστό» στους κατοίκους και επισκέπτες. Έβαλα στόχο της θητείας μου την ανάπλαση του αφού εξασφαλίσαμε σημαντικούς κοινοτικούς πόρους. Τα εμπόδια πολλά, η γραφειοκρατία πάντα παρούσα, όμως τα καταφέραμε. Το πάρκο διασώθηκε από την παρακμή και επιβίωσε, παρά την πλημμελή συντήρηση που έζησε ξανά, τα χρόνια της κρίσης.

Είχαμε πετύχει κάτι σπουδαίο: μέσα σε λίγους μόνο μήνες, εξασφαλίσαμε στους Αθηναίους και στους επισκέπτες έναν ασφαλή δημόσιο χώρο, ένα ιστορικό άλσος στο κέντρο της πόλης, με την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

Γεννηματά: Η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου

Τα γράφω σήμερα όλα αυτά, γιατί η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου. Βρεθήκαμε «ελεύθεροι πολιορκημένοι» στα σπίτια μας με μοναδική διέξοδο για μας και τα παιδιά μας τα πάρκα και τις πλατείες: τόποι συνάντησης, διαλόγου, αναψυχής.

Η μάχη για το περιβάλλον, η προσπάθεια αλλαγής υποδείγματος, σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις, ώστε να γίνουν πράσινες και ανθεκτικές. Για την Αθήνα που με τα χρόνια εγκατέλειψε κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου και κλείστηκε από την θάλασσα και την φύση, αυτή η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τέλος, η κα Γεννηματά ολοκλήρωσε προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι με αφορμή τη σημερινή μέρα, αλλά κυρίως, με την εμπειρία της πανδημίας, θα κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί. Να χτίσουμε μαζί μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, πάνω και πέρα από κόμματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τους κινδύνους που αυτή φέρνει για τις ζωές μας. Από μας εξαρτάται και στο Κίνημα Αλλαγής δεν μένουμε στα λόγια. Είμαστε ενεργοί με πρωτοβουλίες και έργα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr