Διάσκεψη για την Αεράμυνα της Ευρώπης πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι,

Διάσκεψη για την Αεράμυνα της Ευρώπης πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, με την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν και στο περιθώριο της Διεθνούς Αεροπορικής και Διαστημικής Έκθεσης, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο πρώην αεροδρόμιο του Μπουρζέ έξω από το Παρίσι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Κυριακή.

Η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Αεράμυνα θεωρείται ως απάντηση της Γαλλίας στη γερμανική πρωτοβουλία για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη ( European Sky Shield), που πρότεινε ο Καγκελάριος Σολτς πριν από οκτάμηνο, οργανώνοντας γύρω του 17 χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς τη Γαλλία. Είναι δύσκολο για τον Εμανουέλ Μακρόν να αποδεχθεί ασυζητητί τη γερμανική πρωτοβουλία, αφού στον συνδυασμό των τριών προτεινόμενων συστημάτων: του αμερικανικού Patriot, του γερμανικού Iris-T και του υπερσύγχρονου ισραηλινού Arrow 3, το γαλλοϊταλικό σύστημα ασπίδας ονόματι “Mamba”, (για την αντιμετώπιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς) δεν συμμετέχει.

Είναι το θέμα που δηλητηριάζει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, παρότι το Βερολίνο έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για μια πιθανή συμμετοχή και του γαλλοϊταλικού συστήματος.

“Βιομηχανικές” και “στρατηγικές” πρωτοβουλίες

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχοντας την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να περιοριστεί η ευρωπαϊκή αεράμυνα στη γερμανική πρόταση, αλλά να διερευνηθούν και άλλες λύσεις, οργανώνει σήμερα το απόγευμα την ειδική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Αεράμυνα. Αναμένεται η συμμετοχή υπουργών Άμυνας από 20 περίπου χώρες. Ο Γερμανός υπουργός προτίμησε να εκπροσωπηθεί.

Η Διάσκεψη θα γίνει στον πολύ συμβολικό χώρο των Invalides, (στρατιωτικό μουσείο των Απομάχων), όπου και ο τάφος του Ναπολέοντα. Οι Γάλλοι διπλωμάτες εξηγούν την πρωτοβουλία της Διάσκεψης λέγοντας : “Η πρόταση των Γερμανών είναι μια βιομηχανικού τύπου πρωτοβουλία, η δική μας είναι στρατηγική πρωτοβουλία, που στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή κυρίαρχη άμυνα με ευρωπαϊκό εξοπλισμό”.

Πηγή: pagenews.gr