Η Γαλλία και η Κίνα υπέγραψαν αρκετές οικονομικές συμφωνίες που αφορούν μεγάλες εταιρείες σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η γεωργία, ο πολιτισμός και η επιστήμη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν έφτασε στην Κίνα την Τετάρτη μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και περισσότερους από 50 Γάλλους επιχειρηματίες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Κίνα θα δημιουργήσει μια νέα γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο της γαλλικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Airbus στο Tianjin, ώστε η εταιρεία να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα για τα μοντέλα A320. Η νέα γραμμή εργασιών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2025.

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF ανανέωσε επίσης τη συμφωνία της με την κινεζική CGN, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των πυρηνικών εγκαταστάσεων -που υπογράφηκε το 2007- η οποία επιτρέπει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Στον αγροτικό τομέα, η εταιρεία διαχείρισης νερού και αποβλήτων Suez κέρδισε σύμβαση για έργο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

Η L’Oréal, η κορυφαία εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, συνήψε επίσης τριετή συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba με θέμα τη «βιώσιμη κατανάλωση».

Παράλληλα, ο Μακρόν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν επίσης σε πολιτιστικά θέματα.

Σύμφωνα με μία από τις συμφωνίες που συνήφθησαν, το Μουσείο του Παλατιού στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου θα διοργανώσει έκθεση με τίτλο «Το Παλάτι των Βερσαλλιών και η Απαγορευμένη Πόλη, ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Κίνας τον 18ο αιώνα», σε συνεργασία με το Παλάτι των Βερσαλλιών. Η έκθεση αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Οι δύο χώρες εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να διευκολύνουν την απόκτηση θεωρήσεων για την κινητικότητα των φοιτητών και των καθηγητών που εργάζονται στον επιστημονικό τομέα.

«Δεν θα ήμουν σωστός αν δεν ανέφερα επίσης τη δράση του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης, ο οποίος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην Κίνα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των εταιρειών μας», δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή δήλωση με τον Κινέζο ομόλογό του την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας είναι όλο και πιο ανισόρροπες.

«Η ΕΕ γίνεται όλο και πιο προσεκτική όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων και της εξάρτησής της για να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Ο Μακρόν θα αναχωρήσει από την Κίνα την Παρασκευή.

Πηγή: pagenews.gr