Αντιμέτωπος με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

Αντιμέτωπος με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά την επιστροφή του από την Ολλανδία όπου και εκεί ήρθε αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά σε όλη τη Γαλλία εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Μετά από αίτημα της πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν, το συνταγματικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το γαλλικό σύνταγμα. Οι πολιτικοί της αριστεράς ζήτησαν επίσης να αποφανθεί για το εάν θα μπορούσε να οργανωθεί μια μορφή δημοψηφίσματος των πολιτών για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι η οργή παραμένει και οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν εάν το νομοσχέδιο υπογραφεί.

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ κάδοι σκουπιδιών στο Παρίσι γέμισαν και πάλι λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται στους δρόμους έχει περιοριστεί, τα δύο τρίτα των Γάλλων παραμένουν αντίθετα στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και το 52% θέλει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις ακόμη και αν το συνταγματικό συμβούλιο εγκρίνει τον νόμο για τις συντάξεις την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για το Le Journal du Dimanche .

Πάντως, οι υπουργοί είναι βέβαιοι ότι το συμβούλιο θα εγκρίνει τις αλλαγές, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εκτελεστικό διάταγμα για να τις προωθήσει χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον περασμένο μήνα. Σε περίπτωση που τελικά κριθούν οι αλλαγές συνταγματικές ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να υπογράψει αμέσως τους νέους συνταξιοδοτικούς κανόνες, ώστε να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 2023.

Πηγή: pagenews.gr