Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων πρόκειται να διαθέσει η Γαλλία στο πρόγραμμα COVAX, δηλαδή τον παγκόσμιο μηχανισμό προμήθειας εμβολίων στις φτωχές χώρες, έως τα τέλη του 2021.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατάμε αποθέματα εμβολίων σε ορισμένες χώρες, την ώρα που σε άλλες λείπουν. Και είναι σοκαριστικό ότι ξεκινάμε, κάποιες φορές, να εμβολιάζουμε τα παιδιά εκεί όπου δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να εμβολιάζουμε τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους σε άλλες χώρες», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, επαναλαμβάνοντας μια έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η Γαλλία θα μοιραστεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων έως το τέλος του έτους», συμπλήρωσε, τονίζοντας «όχι στις πελατειακές σχέσεις, ναι στη εμβολιαστική πολυμέρεια».

Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο των πλουσιότερων χωρών έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση έναντι 0,2% των φτωχών χωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Covax. Ο ΠΟΥ απευθύνει, επομένως, έκκληση στις πλούσιες χώρες να κάνουν πράξη τη διεθνή αλληλεγγύη πριν από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.

Έως τα τέλη Μαΐου, 140 εκατομμύρια δόσεις θα λείπουν από το Covax και επιπλέον 50 εκατομμύρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τις ποσότητες που είχε αρχικά προβλέψει για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού των φτωχών χωρών.

Έως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να δώσουν στο Covax 80 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca. Η Γαλλία, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να την ακολουθήσουν, έχει ήδη ανακοινώσει μια δωρεά ύψους 500.000 δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου και η Σουηδία 1 εκατομμυρίου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε, εξάλλου, διατεθειμένος να στηρίξει μια άρση των πατεντών για τα εμβόλια, εφόσον μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΠΟΥ την κρίνει απαραίτητη για να επιταχυνθεί η παραγωγή παγκοσμίως.

«Στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού, καμία ιδεολογία, απλά λύσεις που θα βασίζονται σε μια σαφή διάγνωση. Κάθε φορά που η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί εμπόδιο στην παραγωγή, εμείς πρέπει να δίνουμε μια απάντηση όπως παλαιότερα» για τον ιό HIV, επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Για αυτό ακριβώς ζητάω (…) μια κοινή έκθεση, που θα περιλαμβάνει αναλύσεις του ΠΟΕ, του ΠΟΥ», να κατατεθεί στη G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

«Εάν αυτά τα συμπεράσματα περιελάμβαναν τη χρήση νέων μέτρων αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, προφανώς, θα τα στήριζα», διαβεβαίωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr