Η ανθρωπότητα «παίζει με ένα γεμάτο όπλο» στα πλαίσιο των σημερινών κρίσεων με πυρηνικές υποδηλώσεις, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Χιροσίμα με την ευκαιρία της 77ης θλιβερής επετείου του βομβαρδισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες κατά των πυρηνικών όπλων και των κινδύνων τους κατά την 77η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία.

Η ανθρωπότητα «παίζει με ένα γεμάτο όπλο» στα πλαίσιο των σημερινών κρίσεων με πυρηνικές υποδηλώσεις, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Χιροσίμα με την ευκαιρία της 77ης θλιβερής επετείου του βομβαρδισμού.

Σε μια ετήσια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ιαπωνική πόλη για να τιμήσει τα θύματα του βομβαρδισμού του 1945, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε θερμή έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να αφαιρέσουν τα πυρηνικά όπλα από τα οπλοστάσια τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε συγκεκριμένα ότι, πριν από 77 χρόνια, λόγω της ατομικής πυρηνικής βόμβας των Ηνωμένων Πολιτειών, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ξαφνικά σε αυτή την πόλη (σ.σ.: Χιροσίμα). Γυναίκες, παιδιά και άνδρες αποτεφρώθηκαν σε μια κολασμένη φωτιά».

«Τα κτίρια έγιναν σκόνη. Οι επιζώντες κουβαλούσαν μια ραδιενεργή κληρονομιά από καρκίνους και άλλες ασθένειες», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρέπει να αναρωτηθούμε: τι μάθαμε από το μανιταρένιο σύννεφο που φούσκωσε πάνω από αυτή την πόλη;».

Σήμερα, ανέφερε ακόμα ο Γκουτέρες, «οι κρίσεις με έντονες πυρηνικές προεκτάσεις εξαπλώνονται ταχύτατα, από τη Μέση Ανατολή έως την Κορεατική Χερσόνησο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ανθρωπότητα παίζει με ένα γεμάτο όπλο», εννοώντας τα πυρηνικά όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Ο απολογισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανθρώπους που επέζησαν από την έκρηξη αλλά αργότερα πέθαναν λόγω ραδιενέργειας.

Τρεις μέρες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν άλλη μια πυρηνική βόμβα στο λιμάνι Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, σκοτώνοντας περίπου 74.000 ανθρώπους και τερματίζοντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr