Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η “βουτιά” στην τιμή του φυσικού αερίου για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην Ευρώπη.

Συνεχίζεται η “βουτιά” στην τιμή του φυσικού αερίου για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Στην Ολλανδία ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έως και 8,3%. Στην απαισιόδοξη εικόνα και κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έρχεται να εξισορροπήσει λίγο η κατάσταση με όλο και περισσότερα πλοία να μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, οι traders παρακολουθούν αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να δεσμεύσει χωρητικότητα αγωγών για να μεταφέρει τον επόμενο μήνα περισσότερο αέριο στην Ευρώπη. Θα παρακολουθήσουν μια δημοπρασία που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα για τη δέσμευση χωρητικότητας, η οποία θα δώσει μια ένδειξη ως προς τα σχέδια της Gazprom για τον Ιανουάριο.

Αυξάνονται τα πλοία με υγροποιημένο αέριο προς την Ευρώπη

Ο αριθμός των φορτίων LNG των ΗΠΑ που κατευθύνονται προς ευρωπαϊκά λιμάνια αυξήθηκε κατά ένα τρίτο το Σαββατοκύριακο.

Αυξήθηκαν οι τιμές στα συμβόλαια

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του φυσικού αερίου, όπου οι τιμές στα συμβόλαια τον τελευταίο μήνα τετραπλασιάστηκαν, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και το 2023.

Οι τιμές για το επόμενο καλοκαίρι υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα – που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση, η Ρωσία μειώνει την προσφορά και οι διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας ασκούν πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού τους πιο κρύους μήνες του έτους. Η Γερμανία δήλωσε ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λάβει έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, διάστημα που η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τις αποθήκες της για τον χειμώνα που θα έρθει.

«Δεν φαίνεται να έρχεται βοήθεια», αναφέρει ο Καουσάλ Ράμες, αναλυτής της Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr