Φυσικό αέριο: Ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα προέκυψε με τις ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς σταμάτησε ο εφοδιασμός σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία

Ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα προέκυψε με τις ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς σταμάτησε ο εφοδιασμός σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία από τον αγωγό της Ουκρανίας, μιας και οι κυρώσεις που είχα  επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφεραν προβλήματα στην πληρωμή.

Όπως σημειώνει σχετικά το Bloomberg ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών Transneft PJSC είπε ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση στο βόρειο σκέλος του αγωγού Druzhba, ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία  και φτάνει στην Πολωνία και τη Γερμανία, το νότιο τμήμα του αγωγού έκλεισε στις 4 Αυγούστου. Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στο Λονδίνο, με το αργό Brent να κινείται κατά 1,1% υψηλότερα στα 97,70 δολάρια το βαρέλι στις 4 το απόγευμα.

Η Ρωσία έχει ήδη αποδώσει στις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Παρόμοια διαταραχή στις ροές πετρελαίου θα βάθαινε την ενεργειακή κρίση της περιοχής, αυξάνοντας την πίεση στον πληθωρισμό και ενισχύοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Οι προμήθειες καυσίμων της Ουγγαρίας θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες και το διυλιστήριο Mol Nyrt με έδρα τη Βουδαπέστη είπε ότι είχε ξεκινήσει συνομιλίες με στόχο την επανεκκίνηση των ροών αργού, πληρώνοντας το τέλος διέλευσης στην ίδια την Ουκρανία. «Παρόλο που η Mol έχει επαρκή αποθέματα για αρκετές εβδομάδες, εργάζεται για μια λύση», ανέφερε το διυλιστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η σλοβακική μονάδα Slovnaft της Mol και ο τσεχικός διαχειριστής αγωγών αργού πετρελαίου Mero CR ανέφεραν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι αναμένουν πως οι ροές θα αποκατασταθούν εντός των ημερών.

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, πριν από τη διακοπή, η Ρωσία έστελνε λίγο περισσότερα από 24.000 βαρέλια την ημέρα στην Τσεχία και τον ίδιο όγκο στη Σλοβακία μέσω του αγωγού Druzhba, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι ροές προς την Ουγγαρία είναι μηδενικές λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της χώρας, ανέφεραν τα ίδια στοιχεία.

Η Ukrtransnafta JSC, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο πετρελαιαγωγών της Ουκρανίας και επιβλέπει τη διαμετακόμιση αργού μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba, «σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου» μέσω της επικράτειάς της στις 4 Αυγούστου, ανέφερε η Transneft σε σημερινή ανακοίνωσή της. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ukrtransnafta.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr