Φυσικό αέριο: Μετά το εμπάργκο σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να πληρώσει το αέριο στην Gazprom σε ευρώ.

Μετά το εμπάργκο της ρωσίας στο φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη της πληρωμή. Αξίζει να σημειωθεί πως τίθεται σε ισχύ από τις 20 Μαϊου και για την Ελλάδα το διάταγμα Πούτιν που προβλέπει την πληρωμή του αερίου μέσω του λογαριασμού που είχαν στην Gazprom Bank, με την χώρα μας να είναι έτοιμη να πληρώσει σε ευρώ.

Η Αθήνα, αναμένεται να επιμείνει σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου συνέρχεται εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όπου θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Τα εναλλακτικά σενάρια ενεργειακής επάρκειας

Πέραν αυτών στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή του αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή οι τελευταίες δεν ακολούθησαν τον τρόπο πληρωμής των ποσοτήτων αερίου με βάση το διάταγμα Πούτιν, εξετάστηκαν για ακόμη μία φορά και τα εναλλακτικά σενάρια ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διαταραχής του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Αυτό προβλέπει τον φουλ ανεφοδιασμό του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα με έξτρα φορτία το επόμενο δίμηνο. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες εγκατάστασης επιπλέον πλωτής δεξαμενής στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα ώστε να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι.

Συνεννόηση υπάρχει και με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές από τον αγωγό TAP, ενώ η ΔΕΗ αυξάνει την εξόρυξη λιγνίτη για να λειτουργούν οι συγκεκριμένες μονάδες της. Επιπλέον μονάδες ιδιωτών παραγωγών και της δημόσιας επιχείρησης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο εφόσον χρειαστεί.

Οι νέες υποδομές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πετκόφ διαβεβαιώνοντας τον για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της χώρας του με LNG. Ο τελευταίος μίλησε και για την ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού IGB (ελληνοβουλγαρικού).

Οι δύο άντρες, επίσης, πρόκειται στις 3 Μαϊου να παραβρεθούν σε εκδήλωση της εταιρείας Gastrade στην Αλεξανδρούπολη όπου θα σηματοδοτηθεί η εκκίνηση του έργου του πλωτού σταθμού αεριοποίησης LNG (FSRU). Με την υποδομή αυτή παρέχεται επιπλέον διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας καθώς και άλλων βαλκανικών χωρών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr