Φυσικό αέριο: Η τεράστια αύξηση στη ενέργεια έχει φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, μιας και από τον Μάρτιο, μιας και η τιμή του φυσικού αερίου κατάφερε να ξεπεράσει τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα

Η τεράστια αύξηση στη ενέργεια έχει φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, μιας και από τον Μάρτιο, μιας και η τιμή του φυσικού αερίου κατάφερε να ξεπεράσει τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα στο ενεργειακό χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, που διαμορφώνει τις τάσεις στις συναλλαγές, στη Γηραιά Ήπειρο.

Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου ήταν στα 312 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,3%. Το συμβόλαιο παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματευόταν μάλιστα χθες, στα 317 ευρώ. Για σύγκριση: πριν ένα χρόνο ήταν γύρω στα 50 ευρώ.

Οι δραματικά αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αποτελούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις γερμανικές εταιρείες», γράφει η Handelsblatt. «Η γερμανική βιομηχανία πληρώνει προς το παρόν οκτώ φορές πιο ακριβά το φυσικό αέριο, απ` ότι οι αμερικανικές», προειδοποιεί ο Κριστόφ Μπάουερ, καθηγητής Ενέργειας στο Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ.

«Εάν προσθέσετε φόρους και δασμούς, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι εννιά φορές πιο ακριβές από ότι στις ΗΠΑ», προσθέτει ο Γερμανός ειδικός.  «Μόνο που μια αποδυναμωμένη Γερμανία δεν πειράζει και τόσο την Ουάσιγκτον», σημειώνει εμφανώς πικρόχολα, η Handelsblatt.

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με πολλές άγνωστες μεταβλητές, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Αποκαλύπτει μάλιστα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα τα οποία «σχεδόν οι μισοί Γερμανοί λένε ότι θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών των λογαριασμών. Στη Γερμανία, η υποστήριξη του πληθυσμού για ενέργειες κατά της Μόσχας ήταν ανέκαθεν, άλλωστε, μάλλον χλιαρή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσω των κυρώσεων η Γερμανία βλάπτει τον εαυτό της περισσότερο από τη Ρωσία. Με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί πάνω από τα 700 ευρώ τη μεγαβατώρα , το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η κοινωνική δυσαρέσκεια απειλεί να βάλει τη σφραγίδα της στην πολιτική ζωή. Την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε πάταγος με δήλωση του αντιπροέδρου του  κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, αλλά και της Bundestag, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι ότι η Γερμανία πρέπει «να ανοίξει τον αγωγό Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατό, για να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου για το χειμώνα».

Η πρόταση αυτή μπορεί να προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ,καθώς συνιστά υποχώρηση απέναντι στη Ρωσία, αλλά όπως φαίνεται αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη, που αναζητεί λύσεις για να μην «παγώσει» το χειμώνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr