Φυσικό αέριο: ΔΕΠΑ και Mytilineos κέρδισαν τον διαγωνισμό και θα προμηθεύσουν αέριο την Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία μετά την απόφαση της Gazprom να κοπεί το φυσικό αέριο στη χώρα εξασφάλισε την προμήθεια για τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η χώρα εξασφάλισε αέριο για τον Μάιο και για το διάστημα 27-30 Απριλίου για την αντικατάσταση των ροών που χάθηκαν μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στη βαλκανική χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εταιρεία Mytilineos, η ΔΕΠΑ και η ουγγρική MET κέρδισαν διαγωνισμό για την παροχή φυσικού αερίου στην Βουλγαρία. Οπως αναφέρει το Bloomberg η συνολική ποσότητα αερίου ισοδυναμεί με 61.000 Mwh/ημέρα ανέφερε η ίδια πηγή. Η Bulgargaz αγοράζει φυσικό αέριο απευθείας από την Mytilineos και τη ΔΕΠΑ για το διάστημα 27-30 Απριλίου. Η ποσότητα Απριλίου ισοδυναμεί με 40.000 Mwh/ημέρα.

Η ανακοίνωση του του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου. Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr