Με νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απειλεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Με νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απειλεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom. Ειδικότερα, η Gazprom δήλωσε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας από την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την τελευταία οδό για τις εξαγωγές της προς την δυτική Ευρώπη, μέσω της οποίας η Gazprom στέλνει περίπου 43 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα (στην Ευρώπη).

Η Gazprom ανέφερε μέσω Telegram ότι ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία, κατηγορώντας ουσιαστικά το Κίεβο ότι παρακρατεί τις προμήθειες.

Από τον Οκτώβριο, η Gazprom έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία σε 5,7 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα και είχε δεσμευτεί να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο και τον επόμενο μήνα.

Ως απάντηση για το φυσικό αέριο που δεν φτάνει στους πελάτες της στην Μολδαβία, η Gazprom προειδοποίησε ότι θα περιορίσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει από τις 28 Νοεμβρίου. Η Gazprom υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει δεσμεύσει 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Μολδαβία. Εάν παραμείνει αυτή η διαφορά, η εταιρεία δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 10 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη ότι το ζήτημα με τη Μολδαβία μπορεί να είναι η αρχή μιας πλήρους παύσης λειτουργίας της οδούς, σχολιάζει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι το θέμα θα εξελιχθεί σε πρόκληση για την Ευρώπη, παρόλο που έχει γεμάτες αποθήκες στην παρούσα φάση.

Μετά την είδηση τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου, παράδοσης Δεκεμβρίου, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ αυξήθηκαν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή: pagenews.gr