Φορολογικές δηλώσεις 2022: Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας για τις φορολογικές δηλώσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι λογιστές το καλοκαίρι

Η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων 2022 θα ανοίξουν μέχρι αύριο τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε στο ΟΤ Forum ο κ. Σταϊκούρας για τις φορολογικές δηλώσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι λογιστές το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι τον Απρίλιο θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ακόμα κι αν υποβληθούν τις επόμενες ημέρες, ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σπεύδοντας να τονίσει, ότι «όσο πιο έγκαιρα γίνει η υποβολή, τόσο καλύτερα είναι».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως το Taxisnet της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως είναι θέμα ωρών να ανοίξει η πλατφόρμα.

Τι αλλάζει

Με νέους κωδικούς, χωρίς εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και πλήρη επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και των ηλεκτρονικών αποδείξεων αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονταν μέχρι πέρυσι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάρισή τους, αυξάνονται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με έναρξη την 31η Ιουλίου 2022.

Ποιες οι βασικές αλλαγές

Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-κλειδιά είναι οι εξής:

  • 1.    Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  • 2.    Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
  • 3.  Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο  για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  • 4.   Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  • 5.   Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.
  • 6.   Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.
  • 7.   Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822:  Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
  • 8.   Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.
  • 9.   Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr