Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επτά στα 10 φυσικά δεν θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 καθώς και σχεδόν μια στις τρεις επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Επτά στα 10 φυσικά δεν θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 καθώς και σχεδόν μια στις τρεις επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εκκαθάρισης

Για το 51% των φορολογούμενων που υπέβαλαν φέτος φορολογική δήλωση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό

  • Για το 33% των φορολογούμενων προέκυψε πληρωμή φόρου
  • Το 16,24% των φορολογούμενων είχε επιστροφή φόρου.

Από τα 3,198 δισ. ευρώ που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, τα 1,819 δις. ευρώ είναι προκαταβολή φόρου η οποία φέτος ήταν μειωμένη.

Με ποιους τρόπους θα μπορέσετε να εξοφλήσετε το φόρο εισοδήματος

Με έξι τρόπους πληρωμής υπάρχει δυνατότητα να εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους έχοντες, όσο και για τις περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας η νομοθεσία παρέχει, εναλλακτικές δυνατότητες, εξόφλησης του φόρου, οι οποίες είναι:

  • Η πληρωμή εφάπαξ του φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενο εξασφαλίζει μικρή έκπτωση 2%, η οποία και δεν αποτελεί αξιόλογο κίνητρο.
  • Η πληρωμή εφάπαξ με έκπτωση 2%, των δόσεων που απομένουν. Π.χ. Πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου τον Ιούλιο, αλλά μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ, οι υπόλοιπες επτά δόσεις μέχρι 31 Αυγούστου, με την έκπτωση 2%.
  • Η πληρωμή του φόρου στις προβλεπόμενες από τον νόμο, δόσεις εξόφλησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων είναι 8 (από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο του 2021) για όσους υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως και 29 Ιουλίου και 7 δόσεις για όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους, μετά την 29η Ιουλίου. Η πρώτη δόση είναι διπλή για Ιούλιο και Αύγουστο και πληρώνεται έως 31 Αυγούστου 2020.
  • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Ενώ οι οκτώ δόσεις της πληρωμής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δεν έχουν επιτόκιο, η πάγια ρύθμιση βαρύνεται με επιτόκιο το οποίο ανέρχεται σε 4,5% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 24 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν δόσεις πληρωμής του φόρου σε περισσότερες από 12 δόσεις, θα βαρύνονται με προσαυξημένο επιτόκιο, περίπου 6%. Και σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr