Η Eurovision είναι το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στον κόσμο και μια σοβαρή πολιτιστική δύναμη.

Ο διαγωνισμός βοήθησε στην έναρξη της καριέρας ορισμένων από τα μεγαλύτερα αστέρια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των περασμένων νικητών των ABBA, που κέρδισαν για τη Σουηδία το 1974 και της Céline Dion, που πήρε το στέμμα για την Ελβετία το 1988 (οι τραγουδιστές δεν χρειάζεται να είναι από τη χώρα στην οποία εκπροσωπώ). Άλλες αξιοσημείωτες πράξεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι οι Olivia Newton-John, Julio Iglesias, Flo Rida και Bonnie Tyler. Ενώ ο διαγωνισμός, που διανύει πλέον το 67ο έτος του, είναι γνωστός για το ότι φέρνει κοντά χώρες, ο θεσμός ήταν η αιτία πολλών σοβαρών αντιπαραθέσεων. Η είσοδος της Ουκρανίας το 2007 με μια drag queen ντυμένη με ντίσκο μπάλα, ονόματι Verka Serduchka, πυροδότησε τη διαμάχη στη Ρωσία.

161 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τα τρία ζωντανά σόου της Eurovision στο Τορίνο της Ιταλίας, πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών. Σε 13 από τις 34 αγορές που μετρήθηκαν, ο διαγωνισμός κέρδισε περισσότερο από το μισό μερίδιο τηλεθέασης, με τους Σουηδούς να έχουν την συντριπτική
πλειοψηφία. Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, η Eurovision συγκέντρωσε πάνω από 96% του μεριδίου τηλεθέασης, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία (89%), τη Σουηδία (81%) και τη Φινλανδία (72%). Η Σουηδία είναι το συντριπτικό φαβορί μεταξύ των bookmakers για τη νίκη του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2023. Η Σκανδιναβική χώρα εκπροσωπείται από την τραγουδίστρια Loreen, τραγουδώντας το Tattoo , η οποία επιστρέφει στη Eurovision μετά τη νίκη στον διαγωνισμό το 2012 με το τραγούδι της επιτυχίας Euphoria. Η νίκη για τη Σουηδία θα έβλεπε τη χώρα να ισοδυναμεί με την Ιρλανδία —η οποία έχει κερδίσει επτά φορές— για τις περισσότερες νίκες στη Eurovision. Οι bookmakers δίνουν επίσης καλές αποδόσεις σε συγκροτήματα από χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr