«Πρέπει να είμαστε επίφοβοι αντίπαλοι για τους επιβουλείς μας και ελκυστικοί σύμμαχοι και εταίροι για τους φίλους μας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

«Πρέπει να είμαστε επίφοβοι αντίπαλοι για τους επιβουλείς μας και ελκυστικοί σύμμαχοι και εταίροι για τους φίλους μας». Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών σε πάνελ με θέμα: «Η Ελλάδα και ο ρόλος της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο»

«Αν δεν είμαστε στο τραπέζι συνδαιτυμόνες, θα είμαστε στο μενού» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Προτιμούμε», ανέφερε, «να είμαστε στο τραπέζι, να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις με τις δυνάμεις που έχουμε. Ο κομβικός ρόλος που μας έχει δώσει η γεωγραφία είναι αδύνατο να αλλάξει».  Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στάθηκε στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις που «χτίζει» η χώρα μας, «πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας».

«Αναπτύσσουμε», είπε, «καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και τον Αραβικό Κόσμο» και ειδικότερα «με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία». «Εκτός από τα διμερή σχήματα», πρόσθεσε, «βασιζόμαστε και στα τριμερή σχήματα», επισημαίνοντας τα σχήματα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αλλά και Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

Δεν παρέλειψε, δε, να υπογραμμίσει την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με τις χώρες των Βαλκανίων αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Βουλγαρία ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε προνομιακοί συνομιλητές και με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της Συμμαχίας» του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι μια «δυτική δύναμη» καθώς «συμμετέχουμε στην Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ» ενώ ταυτόχρονα, «καλούμαστε να παίξουμε ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή».

«Αποστολή», είπε, «των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε και φροντίζουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας».

Χαρακτήρισε δύο τα κομβικά σημεία της Ελλάδας, «τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη», η γεωπολιτική αξία της οποίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναβαθμιστεί, καθώς «μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση στρατευμάτων όπου χρειάζεται». Επισήμανε, επίσης, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις», εκτός από εγγυητές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, «προσπαθούν να παράγουν ασφάλεια». «Διαμορφώνουμε ενεργητικά το μέλλον της περιοχής» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr