Φινλανδία Σουηδία: Η ημέρα της κατάθεσης της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ πλησιάζει και η Δύση φοβάται τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ακόμη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ακόμα ένα πονοκέφαλο, την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από ότι φαίνεται, η εισβολή “σπρώχνει” τις δύο χώρες να καταθέσουν αίτηση ένταξης.

Πριν από τον πόλεμο, μόνο το 20% των Φινλανδών υποστήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τον Μάιο, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 76%. Οι Φινλανδοί έχουν, επίσης, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απροσδόκητα θλιβερές επιδόσεις του ρωσικού στρατού και οι οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία δείχνουν ότι δεν αποτελεί πλέον την απειλή που αποτελούσε κάποτε, δήλωσε ο Τόβερι.

Η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας και η αντίδραση Πούτιν

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η Συμμαχία θα εξετάσει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου των αιτήσεών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο γεγονός που άλλαξε την ουδετερότητα των δύο χωρών, τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να βγει νικήτρια από τη σύγκρουση αυτή.

H Δύση μπορεί να φοβόταν μία άκρως επιθετική ρητορική από την πλευρά του Πούτιν στην πρόθεση Φινλανδίας και Ρωσίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρά την έντονη ενόχληση που υπάρχει καθώς η Ρωσία βλέπει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να τους απομονώσουν, η Μόσχα μειώνει τις απειλές της για αντίποινα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο Πούτιν είπε στον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο ότι η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι «λανθασμένη» και θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις – αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες απειλές, σύμφωνα με το κείμενο του Κρεμλίνου. Με ανοιχτό το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και τις σοβαρές απώλειες σε στρατιώτες και αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται απίθανο να ανοίξει αυτή την ώρα και άλλο μέτωπο με τις δύο υπό ένταξη χώρες.

Στο δρόμο που χάραξε η Φινλανδία και η Σουδία

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία εγκαταλείπει την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο βέβαια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμβάλλοντας παράλληλα στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών. Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα προβάλει εμπόδια η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν και επισήμως το σχετικό αίτημα.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Η στάση της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες, πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr