Η σκανδιναβική χώρα αναμένεται εντός του μήνα να ανακοινώσει την απόφασή της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μία πρόθεση που ήδη έχει προκαλέσεις τις απειλές της Ρωσίας

Νέα παραβίαση του φινλανδικού εναέριου χώρου από ελικόπτερο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας, καθώς το Ελσίνκι αναμένεται εντός του μήνα να ανακοινώσει την απόφασή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση και τις απειλές της Μόσχας.

«Πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-17 και το βάθος της φερόμενης παραβίασης ήταν τέσσερα έως πέντε χιλιόμετρα» κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού που καταγράφηκε στις 10:40 ώρα Ελλάδας, μεταδίδουν τα φινλανδικά ΜΜΕ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που το Ελσίνκι καταγγέλλει παραβίαση του εναέριου χώρου της Φινλανδίας από ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο, εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 8 Απριλίου, ένα πολιτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που όμως ανήκει στον ρωσικό στρατό εισήλθε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε από την Κοπεγχάγη σήμερα ότι η θα ήταν σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας της να είναι σύντομη η μεταβατική περίοδος μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Το βασικό ζήτημα είναι να διατηρηθεί η διαδικασία έγκρισης όσο το δυνατόν συντομότερη… Αυτή θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας», είπε η Μάριν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Σκανδιναβούς ομολόγους της στη δανική πρωτεύουσα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών Φινλανδίας και Δανίας αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες στηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται να δημοσιοποιήσει την προσωπική του θέση στις 12 Μαΐου σχετικά με την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο ήδη έχει αποσπάσει την ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης και των βουλευτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr