Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της απόφασής της να μην μετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο αυτές δεν είναι υποχρεωτικά αυτοπρόσωπες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ ενώ δήλωσε πως θα ψήφιζε θετικά επί της Αρχής του νομοσχεδίου, απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας θεωρώντας ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά εκείνο να μην μετέχει, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του.

Παπανδρέου: Σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για φαρμακευτική κάνναβη

Υπέρ του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη, τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το ως «ένα σημαντικό τολμηρό βήμα» που έρχεται να θεραπεύσει ένα ταμπού και ένα παραλογισμό για τα οφέλη της.

Πειραματιστείτε με μοντέλα ρύθμισης των ναρκωτικών
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών, προτείνοντας την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης με την επισήμανση ότι, «σύμφωνα με την επιστημονική κατάταξη του ρίσκου στην υγεία, είναι λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό ή το οινόπνευμα».

«Είμαι εδώ και δεκαετίες υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Ας τολμήσουμε, όπως πολλές άλλες χώρες και πολιτείες στις ΗΠΑ, να πρωτοπορήσουμε. Να σπάσουμε τα σκληρά κυκλώματα της παράνομης διακίνησης και να ελέγξουμε ως πολιτεία τη διάθεση και την παραγωγή της», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος, συμμετέχει από το 2010, στην Διεθνή Επιτροπή για την Πολιτική στα Ναρκωτικά, του ΟΗΕ.

«Βασικός σκοπός της Επιτροπής είναι να φέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση στην διεθνή κοινότητα ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα «ναρκωτικά» με ανθρωπιά, μειώνοντας τις βλάβες σε πολίτες και κοινωνίες», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Τερματίστε την ποινικοποίηση, την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά, αλλά δεν κάνουν κακό σε άλλους.

»Ενθαρρύνετε τον πειραματισμό από κυβερνήσεις με μοντέλα νομικής ρύθμισης των ναρκωτικών – ειδικά της κάνναβης -, για να υπονομεύσετε τη δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος και να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τους. Βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμοι διάφοροι τρόποι θεραπείας, όχι μόνο της μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά. Εφαρμόστε τις αρχές και τις πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μείωση των βλαβών τόσο σε άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά όσο και σε εκείνα που εμπλέκονται στα κάτω άκρα των παράνομων αγορών ναρκωτικών, όπως αγρότες, ταχυμεταφορείς και μικροπωλητές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr