Από σήμερα ενεργοποιείται  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» η φάση υποβολής δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, και ώρα 10.00 στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ξεκινά η φάση υποβολής δικαιολογητικών. Η φάση αυτή είναι ενιαία για όλους τους τύπους αίτησης και ανεξαρτήτως περιφέρειας.

Σύμφωνα και με τον Οδηγό του Προγράμματος, οι αιτήσεις που έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής και βρίσκονται σε κατάσταση «Υποβολής Δικαιολογητικών» θα λάβουν προθεσμία  τριάντα (30) ημερών κατά την οποία θα πρέπει να αναρτηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αλλά έχουν χαρακτηριστεί ως «ειδική περίπτωση» υποβολής θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχός τους και επομένως αυτές δεν θα ενταχθούν τώρα στη φάση υποβολής δικαιολογητικών.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα

Εισοδηματικά αλλά και κλιματικά με μοντέλο ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα κριτήρια στο νέο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2021.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα περισσότερα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Δηλαδή, να ενταχθούν κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν μεγάλο για το πρόγραμμα, ειδικά σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι τεράστιο.

Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις περιφέρειες της χώρας

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ.
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 19.350 ευρώ.
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr