Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ρυθμίσεις οφειλών  πάνω από 32 δισεκατομμύρια πραγματοποίησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης από το 2019 έως και το Σεπτέμβριο 2021.

Ρυθμίσεις οφειλών  πάνω από 32 δισεκατομμύρια πραγματοποίησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης από το 2019 έως και το Σεπτέμβριο 2021.

Συνολικά πάνω από 2.250 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για ρυθμίσεις μέσω του παλαιού νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν, εκτός από οφειλές, δάνεια, και οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι πρώτες 24 ρυθμίσεις με βάση το νέο καθεστώς, οι οποίες περιλαμβάνουν κουρέματα οφειλών και αποπληρωμή με δόσεις ακόμα και σε διάστημα εικοσαετίας.

Τη διαδικασία ένταξης έχουν ξεκινήσει άλλοι 36.000 οφειλέτες, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν «ανάσα». Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για όσους πληρούν τα κριτήρια γίνεται μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας που βασίζεται σε αλγόριθμο.

Τα περισσότερα δάνεια που ρυθμίστηκαν αφορούσαν την κατηγορία των στεγαστικών, με την αξία τους να φτάνει τα 13,6 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια – σχεδόν 61.000 δάνεια συνολικής αξίας 13 δισ. ευρώ –, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια που ρυθμίστηκαν ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ και συνολικά 303.226 δάνεια.

Την ίδια στιγμή, στις 5.378 ανέρχονται οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που πήραν νέες ημερομηνίες δικάσιμου και έχουν οριστεί και καταχωριστεί από τα ειρηνοδικεία. Ενώ από τις 49.031 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 15 Ιουλίου 2021 και αφορούσαν επαναπροσδιορισμό ημερομηνίας εκδίκασης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 38.298 και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών – Τι περιλαμβάνουν

α) Μερική διαγραφή («κούρεμα») οφειλών, η οποία μπορεί να ανέλθει:

  • έως 75% επί της βασικής οφειλής, και έως 95% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)
  • έως 80% επί της βασικής οφειλής, και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις

ή/και

β) Μακροχρόνια αποπληρωμή οφειλών:

  • έως 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)
  • έως 420 δόσεις για τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr