Εξαδάκτυλος: Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα.

«Καμπανάκι» χτύπησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας σε συνέντευξη του σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα. Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζητά από τους ηλικιωμένους που δεν έχουν προσέλθει ακόμα στα εμβολιαστικά κέντρα να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να εμβολιαστούν, προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στις νεότερες ηλικίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο MEGA απάντησε σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».

Κορωνοϊός μέτρα

«Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν»

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας από τις 15 Ιουλίου. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες ως «ανταμοιβή» για την υπεύθυνη στάση που έδειξαν. Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να στερούνται κάποιες ελευθερίες.

«Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μη στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί προβλήματα.

«Τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε στο 70%»

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την πορεία των εμβολιασμών. Υποστήριξε ότι ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν όλα πάνε καλά, προς το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων και ένα 11% με την πρώτη δόση, γι’ αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μη μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα, μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr