Ευρωζώνη: Εδώ και παραπάνω από ένα μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία όπου οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν προειδοποιήσει για την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Εδώ και παραπάνω από ένα μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία όπου οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν προειδοποιήσει για την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε τον Μάρτιο πολύ πιο έντονη αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat έδειξαν ετήσια αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή 15,6% στη Λιθουανία και 14,8% στην Εσθονία, κατά 11,9% στην Ολλανδία και 9,8% στην Ισπανία. Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% από 6,3%, αντίστοιχα.


Στην αιχμή βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 44,7% στην Ευρωζώνη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με τις τελευταίες να επιβαρύνουν υπερβολικά και την τιμή του ρεύματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr