Αν και ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι παρών στην Ευρώπη, παρουσιάζεται ήδη μια αποκλιμάκωση κρουσμάτων η οποία σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ευρωπαϊκών εκστρατειών εμβολιασμού, φέρνει την άρση περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της ηπείρου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 40% του πληθυσμού της Ευρώπης έχει κάνει μια δόση και το 17% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του ανέφερε όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Ευρώπη κορωνοϊός

Ευρώπη κορωνοϊός: Σημαντική μείωση των κρουσμάτων

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 60% στον αριθμό των μολύνσεων τον τελευταίο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότι, όπως προειδοποίησε ένας ανώτερος αξιωματούχος συνιστώντας προσοχή, «αυτή η πρόοδος είναι εύθραυστη». Στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους για τους τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου καθώς και για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονταν εβδομαδιαία στην Ευρώπη μειώθηκε από 1,7 εκατομμύριο που ήταν στα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 685.000 την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το ΑΠΕ. Οι ανησυχητικές παραλλαγές του ιού που φαινόταν να εξαπλώνονται στο μπλοκ παραμένουν ανησυχητικές ειδικά καθώς η χαλάρωση των περιορισμών έφερε μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον Ιούνιο, όταν σκοπεύουν να ανοίξουν και πάλι ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας τους, και γενικότερα στο καλοκαίρι, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθούν να ισχύουν σε ορισμένες περιοχές.

Ευρώπη κορωνοϊός

Ωστόσο το παράδειγμα της Βρετανίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια προειδοποίηση για την Ευρώπη. Η τελευταία χαλάρωση των περιορισμών τη Δευτέρα έγινε εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η παραλλαγή B.1.617 του ιού, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, κινδυνεύει να καθυστερήσει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα καθώς οι αρχές έχουν ήδη καταγράψει 2.323 κρούσματα της παραλλαγής αυτής.

Ευρώπη κορωνοϊός: Τι ισχύει σε ορισμένες από τις Ευρωπαϊκές χώρες

Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500. Στις αρχές του μήνα η χώρα είχε ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Ευρώπη κορωνοϊός

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε εσωτερικούς είναι υποχρεωμένοι. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικά, αλλά παρεμφερή χρονοδιαγράμματα.

Η Γαλλία άρχισε να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της στις 19 Μαΐου αλλά με το 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00. Οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

Ευρώπη κορωνοϊός

Ολα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτουργούν από τις 19 Μαΐου, αλλά με περιορισμένη δυναμικότητα, με χρήση μάσκας και μέγιστα όρια χωρητικότητας. Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση. Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου. Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου. Eξάλλου, ο Πύργος του Άιφελ, που είχε κλείσει από τις 30 Οκτωβρίου, θα ξανανοίξει στις 16 Ιουλίου για το κοινό με χωρητικότητα 50% στους ανελκυστήρες του.

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα. Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται περιοχές κινδύνου.

Ευρώπη κορωνοϊός

Τις πισίνες, τους κινηματογράφους και τους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται οι κάτοικοι του Βερολίνου, αλλά με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, δηλαδή παρουσιάζοντας είτε αρνητικό self-test ή απόδειξη εμβολιασμού.

Ευρώπη κορωνοϊός: Τι ισχύει σε Ισπανία και Ιταλία

Στην Ισπανία οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας. Η χώρα ήρε στις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό κατά την άφιξή τους. Από τις 7 Ιουνίου θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου στην Ιταλία, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου. Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα θεματικά πάρκα θα ανοίξουν τον Ιούνιο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

Σε άρση μέτρων προχωρούν και πολλές ακόμη χώρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr