Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, τα οποία θα συμπληρωθούν από βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι το 2022 η Επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανθεκτικότερου μέλλοντος για όλους και πρόσθεσε: «Με όγκο 50 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένουμε να διατηρήσουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές, βοηθώντας τα κράτη μέλη στην πορεία ανάκαμψης και στηρίζοντας την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς και τον διεθνή ρόλο του ευρώ».

Από τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 71 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή κατέβαλε 54,15 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άνω των 6 δισ. ευρώ σε άλλα προγράμματα της ΕΕ που επίσης χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Με τον τρόπο αυτόν καλύφθηκαν πλήρως όλα τα αιτήματα πληρωμών το 2021.

Το 2022, η Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει συμβατικά και πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, στο πλαίσιο κοινοπρακτικών εκδόσεων και δημοπρασιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr