Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΑΠΘ), Ευάγγελος Βενιζέλος, προέταξε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως «το κράτος διακαίου είναι αξιακή προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δομικό στοιχείο του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού».

Πρόκειται για δηλώσεις που έκανε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές», που διοργανώθηκε από  το  Ίδρυμα Konrad Adenauer και τον Κύκλο Ιδεών. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κρίσης του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Το πρώτο είναι η διακηρυγμένη διαφοροποίηση των κυβερνήσεων κάποιων κρατών μελών και της κοινοβουλευτικής τους πλειοψηφίας, από την κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη περί κράτους δικαίου», σχολίασε αρχικά.

Είναι «μια πολιτική επιλογή για την οποία δηλώνουν υπερήφανοι, και την συνδέουν με την εθνική ταυτότητα και εν τέλει με την κυριαρχία τους. Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία με προβλήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και τα οποία είναι διάχυτα σε όλα τα κράτη – μέλη υπό οποιαδήποτε συνθήκη και πολύ περισσότερο υπό την πίεση της πανδημίας ή μιας τρομοκρατικής επίθεσης, ή μιας κατάστασης οικονομικής κρίσης όπως αυτή που ζήσαμε εμείς κατά την δεκαετία 2010 – 2019», συμπλήρωσε ο κος Βενιζέλος.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται περισσότερο με την πρώτη κατηγορία προβλημάτων, δηλαδή με τις δομικές, όπως είπε, αποκλίσεις, που εμφανίζουν χώρες όπως η Πολωνία η Ουγγαρία ή η Βουλγαρία.

«Η ΕΕ θέλει το δίκαιο της Ένωσης να εφαρμόζεται από ανεξάρτητα δικαστήρια τα οποία και προστατεύει. Άρα συγκρούεται στο όνομα της δικής της έννομης τάξης με αυτές τις χώρες που πανηγυρικά στρέφονται κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Οι ίδιες χώρες, έχουν και πρόβλημα πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης, πρόβλημα αυτονομίας στα πανεπιστήμια και πρόβλημα, ενδεχομένως, ενθάρρυνσης φαινομένων διαφθοράς, και υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής που είναι ο εθνικολαϊκισμός», προσέθεσε για να καταλήξει στο ότι «τα προβλήματα κράτους δικαίου, είναι προβλήματα ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας διερωτήθηκε εάν πρέπει να θεωρήσουμε πως υπάρχει μια αντίθεση ευρωπαϊκής Ανατολής και ευρωπαϊκής Δύσης, αντίστοιχης με εκείνη του ευρωπαϊκού Βορρά με τον ευρωπαϊκό Νότο.

«Η πολιτιστική παράδοση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει την αξία της, αλλά κυρίως πιστεύω πως πρόκειται για χώρες εκτός ευρωζώνης που δεν είναι στον πυρήνα της νομισματικής ένωσης. Οι χώρες αυτές νοιώθουν πως έχουν μια ευελιξία άσκησης νομισματικής πολιτικής και αυτό τους επιτρέπει να διεκδικούν την εθνική τους ταυτότητα και την εθνική τους κυριαρχία με πιο αδρό τρόπο σε σχέση με άλλες χώρες, και ενθαρρύνονται από μηνύματα που στέλνουν μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, με την τελευταία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το δικαίωμα της υπέρβασης της δικαιοδοσίας της Ένωσης», εξέφρασε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr