«SOS» εκπέμπουν τα Νοσοκομεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού που είναι διαθέσιμες είναι πλέον ελάχιστες ενώ σε κάποια δεν υπάρχουν καθόλου κενές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ‘»Ευαγγελισμού».

Μιλώντας σήμερα (4/3) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπουλουμπασάκος, για την κατάσταση που επιρατεί στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ, ωστόσο ευελπιστεί ότι μέχρι αύριο θα έχουν αποδοθεί τα 12 επιπλέον.

Παράλληλα σημείωσε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν απλές κλίνες covid ώστε να βγει η εφημερία σήμερα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών.

Ευαγγελισμός: Αναλυτικά όσα είπε

Βασίλης Κικίλιας: Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του

Χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε το νέο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. «Στην Αττική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι πια στο κόκκινο. Είναι στο βαθύ κόκκινο. Ως εκ τούτου, περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας της διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ 2.702 κρουσμάτων στη χώρα μας για το 2021, εκ των οποίων στην Αττική τα 1.270. Στις ΜΕΘ μας έχουμε 431 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 συμπολίτες μας. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού» σημείωσε ο υπουργός και διευκρίνησε:

«Στην πραγματικότητα πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες. Στις 12 Φεβρουαρίου, όταν είχαμε 229 κλίνες ΜΕΘ-COVID και 1.673 απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο. Σε αυτές τις 19 ημέρες, απαιτήθηκε να προστεθούν 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID φτάνοντας τις 319 – δηλαδή αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας 40% – εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες. Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα, έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID συμπολιτών μας σε όλη την χώρα. Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «προστέθηκαν στο δυναμικό μας 7 ΜΕΘ-COVID στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και τις αμέσως επόμενες ημέρες προσθέτουμε 29 ακόμα ΜΕΘ-COVID στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: 12 ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο της Βούλας. Άρα στην Αττική φτάνουμε από 168 ΜΕΘ-COVID το Νοέμβριο, σε 348 ΜΕΘ-COVID το Μάρτιο. Αυτό είναι 107% αύξηση των ΜΕΘ μας στην Αττική».

Με δεδομένο λοιπόν, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής: Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα ενσωματώσει Παθολογικές Κλινικές από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.

Τα παραπάνω Νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες Παθολογικές Κλινικές τους σε Κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί, και ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας. Επίσης:

  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
  • Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του.
  • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε Νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία, οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος.
  • Τα δυο Νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr