Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η “υπόθεση” Airbnb στην Ελλάδα, μετά από μία δύσκολη διετία, όπου πολλοί ιδιοκτήτες “υποχρεώθηκαν” είτε να πουλήσουν τα ακίνητά τους, είτε να “επιστρέψουν” στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Airbnb έχει επιστρέψει στις υψηλές επιδόσεις με την Ελλάδα να καταγράφει περίπου 8 εκατ. διανυκτερεύσεις και αύξηση, κατά προσέγγιση, άνω του 210% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, η αύξηση είναι 11% και 14% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντιστοίχως.

Η Ελλάδα, έχει την καλύτερη επίδοση με κριτήριο τους ρυθμούς ανάκαμψης, σε σύγκριση με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ωστόσο, με κριτήριο τις επιδόσεις σε απόλυτους αριθμούς, υστερεί. Για παράδειγμα, στην Ισπανία οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 40 εκατ. τους πρώτους έξι μήνες του έτους, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 252% και 134% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντιστοίχως. Ωστόσο, σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι επιδόσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες.

H Ιταλία κατέγραψε 26,3 εκατ. διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο, αλλά σε όρους ανάκαμψης υπολείπεται κατά 15% και 4% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019.

Επίσης, σημαντικός είναι πλέον ο αριθμός των χωρών με διανυκτερεύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Έτσι, στη Γαλλία και την Ισπανία εντοπίζονται πέντε περιοχές όπου οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν το 1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ η Ιταλία είχε δύο περιοχές, ενώ σε Αυστρία, Πολωνία και Πορτογαλία αντιστοιχούν από μία περιοχή σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι τουρίστες πραγματοποίησαν κράτηση για περίπου 199 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Airbnb, Booking.com, Expedia Group ή Tripadvisor, με την αύξηση να είναι σε ποσοστό 138% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Το μέγεθος αυτό σηματοδοτεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπέρασαν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα επίπεδα που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019, το έτος πριν από την πανδημία Covid-19, όταν οι πλατφόρμες είχαν καταγραφεί 193 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Πώς φορολογούνται οι ιδιοκτήτες

Το ακίνητο υποχρεούται να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην Α.Α.Δ.Ε., ενώ είναι απαραίτητη η υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν τα στοιχεία των μισθωτών, το ποσό του μισθώματος, την ημέρα άφιξης/αναχώρησης, καθώς και την περίπτωση ακύρωσης κάποιας διαμονής.

Επίσης, απαραίτητη είναι η απόκτηση Α.Μ.Α. (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου), η οποία γίνεται με την είσοδο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μέσω κωδικών TAXISnet.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης μιας βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Όσον αφορά στη φορολογία του εισοδήματος από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επιβάλλεται 15% για εισόδημα 0 – 12.000 ευρώ, 35% για εισόδημα 12.001 – 35.000 ευρώ και 45% για εισόδημα από 35.001 ευρώ.

Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές από 2,2% έως 10% (για εισόδημα πάνω από 220,001 ευρώ), ανάλογα με το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος.

Πηγή: pagenews.gr