Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ προνήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελενσκι την Παρασκευή, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Ζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής
της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Παράλληλα, ανέφερε πως θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες. Ερωτηθείς για το ποια ήταν η χειρότερη ημέρα σε αυτόν τον ένα χρόνο πολέμου, ο Ζελένσκι χωρίς δισταγμό απάντησε πως ήταν η επίσκεψη στην Μπούτσα: «Ήταν πολύ τρομακτικό, γιατί είδαμε πως το κακό δεν βρίσκεται κάπου αλλού. Είδαμε πως είναι εδώ στη Γη. Πιστεύω πως αυτό ήταν».

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «αναπότρεπτη» τη νίκη ενάντια στη Ρωσία «εάν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες» και προέτρεψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων
δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Μαρκ Μίλι να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε επίσης για σχόλιο που αποδίδεται στον Μίλι, ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, και απάντησε ότι δεν τον άκουσε να λέει κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχαν. «Αν το πιστεύει αυτό, τότε θα έπρεπε να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr