Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να σχολιάσει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, για την οποία η χώρα του πρέπει να δώσει το πράσινο φως

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να σχολιάσει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, για την οποία η χώρα του πρέπει να δώσει το πράσινο φως, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από το εσωτερικό του δικού του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς και από διεθνείς εταίρους.

Ο Σολτς βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο για την άρνησή του να επιτρέψει την παράδοση. Πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές, τόσο εντός του συνασπισμού του όσο και μεταξύ των διεθνών εταίρων, οι οποίοι επέκριναν τη Γερμανία για το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι διστακτική κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα.

«Η μεγαλύτερη χάρη που μπορούμε να κάνουμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι στη δυτική συμμαχία, στη γερμανική πολιτική, απλώς διχάζουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, υπερασπιζόμενος τη διστακτική στάση του Σολτς.

«Προσέχουμε να μην γίνουμε και εμείς ένα κόμμα πολέμου», είπε, σημειώνοντας την «100%» υποστήριξή του στον Σολτς. Χρειάζεται χρόνος για να ληφθεί μια απόφαση τέτοιων «ιστορικών διαστάσεων», πρόσθεσε.

Η αυξανόμενη κριτική προέρχεται επίσης από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Η επικοινωνία του Σολτς για το θέμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια «καταστροφή», δήλωσε το Σάββατο η Μαρί-Αγκνες Στράκ-Ζίμερμαν, μέλος του κυβερνώντος FDP και πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag.

«Η ιστορία μας κοιτάζει και η Γερμανία δυστυχώς απλώς απέτυχε», πρόσθεσε.
Κριτική ασκήθηκε και από τους Πράσινους, τον άλλο εταίρο του Σολτς στον συνασπισμό.

Η Γερμανία θα «σταθεί εμπόδιο» στην παράδοση των αρμάτων μάχης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ στη γαλλική τηλεόραση, αλλά αργότερα έκανε πίσω κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα και απέφυγε να επαναλάβει τη δέσμευσή της.

Ο Κλίνγκμπεϊλ επιτέθηκε ευθέως σε αυτούς τους επικριτές εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ξέρω τι θα έκανα ως αρχηγός κόμματος αν τέτοιες διασταυρούμενες βολές έρχονταν συνεχώς από το κόμμα μου», δήλωσε ο Κλινγκμπάιλ στο Βερολίνο. «Δεν αντανακλά καλά στην ηγεσία του κόμματός σου αν υπάρχουν πάντα τέτοιοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Πηγή: EURACTIV.gr/ Oliver Noyan/Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr