Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε τον Νίκο Δένδια, πριν την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στο επίκεντρο της συνομιλίας του Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ βρέθηκαν το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη, το Αφγανιστάν και η κρίση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

Σε σχέση με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε στον Στόλτενμπεργκ ότι χάρη στα εποικοδομητικά βήματα και τις επίμονες εκκλήσεις της Τουρκίας επικρατεί σήμερα στις δύο περιοχές ένα ήρεμο κλίμα. Για τη Λιβύη ανέφερε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη έχει συμβάλει στην στήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης, καθώς και στην ασφάλειά της.

Ερντογάν Στόλτενμπεργκ: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μίλησαν και για τη Λιβύη

Ερντογάν Στόλτενμπεργκ: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μίλησαν και για τη Λιβύη

Στο θέμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε και πάλι της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της επίλυσης του ζητήματος με διάλογο.

Ερντογάν Στόλτενμπεργκ: Πριν την τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει για τον Νίκο Δένδια

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί στο επεισόδιο ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «πήρε εντελώς διαφορετική στάση» μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα που έγινε σε «ζεστή ατμόσφαιρα». Υποστήριξε πως ο Νίκος Δένδιας «έλαβε την αναγκαία απάντηση» για τη στάση του στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ζήτησε «να μην παρεμβαίνουν άλλοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Συμφώνησα να συναντηθούμε με τον αγαπητό μας υπουργό, είχαμε μια ζεστή ατμόσφαιρα κατά συνάντησή μας. Αλλά ο ίδιος πήρε εντελώς διαφορετική στάση. Για τη στάση του έλαβε την αναγκαία απάντηση. Ας μην παρεμβαίνουν άλλοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», σημείωσε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Είχατε συνάντηση με τον κ. Πατριάρχη, αυτές είναι θετικές προσεγγίσεις για εμάς. Δεν δείχνετε όμως την απαραίτητη προσοχή για τους 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Καθαιρείτε τον αρχιμουφτή. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα για κάτι τέτοιο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τώρα η Σύνοδος εκλέγει τον πατριάρχη. Ο μουφτής πρέπει να εκλέγεται από τους ιμάμηδες μας εκεί. Θέλουν να κάνουν εκλογές σαν να ήταν δικοί τους κληρικοί. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Δεν έχουμε αποτελέσματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr