Μίλησε για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατηγορώντας ωστόσο την Ελλάδα για άδικες και παράνομες ενέργειες

Ο Τούρκος πρόεδρος ασχολήθηκε εκ νέου με την Ελλάδα, αυτή τη φορά στη συνεδρίαση του Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία και ζήτησε τη μεσολάβηση της ΕΕ για διάλογο σε διμερή βάση, αφήνοντας ωστόσο και αιχμές.

«Όπως κάνουμε σε κάθε πλατφόρμα έτσι και στην Πράγα τονίσαμε πως τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ερντογάν. «Από την Ε.Ε. περιμένουμε αντί να στηρίζει τις άδικες και παράνομες ενέργειες να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διμερή διάλογο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αξιολογήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, ενώ υποστήριξε ότι «επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα. Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (σ.σ. Λιβύης)».

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, στον απόηχο της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες.

«Διαθέτουμε δυο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα. Κι όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, εξαπέλυσε εκ νέου κατηγορίες κατά της Ευρώπης για την πολιτική της σε σχέση με Ρωσία. «Το άκουσα από τους ηγέτες στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Πράγας: “Πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα”… Όλοι συζητούν γι’ αυτό. Είπα, “δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα”» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οι ηγέτες σκέφτονταν μόνο τη στιγμή. Δυστυχώς, δεν αξιολόγησαν με κοινή λογική τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr