Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως είναι αχάριστοι όσοι λένε πως υπάρχει ανεργία, , ενώ επέμεινε στη δική του οικονομική θεωρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως αχάριστους όσους λένε πως υπάρχει ανεργία στη χώρα του.  Ο τούρκος πρόεδρος είπε πως όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ανεργία στην Τουρκία κάνουν λάθος και όποιος θέλει ψωμί υπάρχει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, παρέπεμψε σε επιχειρηματίες που ψάχνουν εργάτες για δουλειά και δεν βρίσκουν. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στους μισθούς που δίνουν. Τη δήλωση περί «αχάριστων» την επανέλαβε δύο φορές, ενώ επέμεινε στη δική του οικονομική θεωρία, σημειώνοντας ότι «τον λαό μου θα τον φέρω στο σημείο που αξίζει».

Τουρκία

Αυξάνουν οι τράπεζες τις καταθέσεις

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι δεν θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς κάνουν οι τουρκικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταθέσεις σε λίρες και να ανακόψουν έτσι τη ραγδαία υποτίμησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα επιτόκια καταθέσεων εκτινάχθηκαν πάνω από το 20% έναντι 17-18% πριν από μία εβδομάδα, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων για τις μικρομεσαίες αυξήθηκαν πάνω από το 30%. Τα επιτόκια αυτά σημείωναν άνοδο εδώ και εβδομάδες, αλλά ο ρυθμός της επιταχύνθηκε τις περασμένες ημέρες, σύμφωνα με τραπεζίτες.

«Βλέπει» αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισεκ. δολάρια. Επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις. Κατά τον Ερντογάν, η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία.

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι είναι σταθερός, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr