Έρευνα: Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

Το 2019, τα αγόρια και οι νέοι άνδρες ηλικίας 10 έως 24 ετών αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) όλων των θανάτων παγκοσμίως, υποδηλώνοντας οι νέοι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Από το 1950, τα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες ηλικίας 10 έως 24 ετών έχουν μειωθεί κατά 15,3%, όμως υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών, τα οποία μειώθηκαν κατά 30% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Οι διαφορές στη θνησιμότητα εντοπίζονται μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου το ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες ηλικίας 20 έως 24 ετών ήταν τριπλάσιο από αυτό των γυναικών, όπως αναφέρει ο Guardian.

Έρευνα: Οι κύριες αιτίες θανάτων των ανδρών

Η διαπροσωπική βία και οι συγκρούσεις ήταν η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες ηλικίας 15 έως 24 ετών σε αυτήν την περιοχή, όπου τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε μικρή έως καμία εξέλιξη στη μείωση της θνησιμότητας για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την έρευνα.

Έρευνα

Οι κύριες αιτίες θανάτου για τους άνδρες το 2019 διέφεραν ανάλογα με την ηλικία και την περιοχή. Στους άνδρες ηλικίας 10 έως 14 ετών, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε ατυχήματα σε όλες τις περιοχές εκτός από τις περιοχές με υψηλά εισοδήματα, όπου ο καρκίνος ήταν η κύρια αιτία και στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, όπου αιτία των θανάτων ήταν οι ασθένειες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Σε άνδρες ηλικίας 15 έως 24 ετών, η πιο κοινή αιτία θανάτου ήταν ο “τραυματισμός κατά τη μεταφορά” σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Ο Joseph Ward, του ινστιτούτου παιδικής υγείας του University College του Λονδίνου, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: “Οι υψηλοί αριθμοί θανάτων στους άνδρες υποδηλώνουν αύξηση του ποσοστού θανάτων λόγω βίας, τραύματος και κατάχρησης ουσιών, που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τους νεαρούς άνδρες. Αυτό αντικατοπτρίζει την αποτυχία αντιμετώπισης ορισμένων από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα”.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι νέοι στην ηλικιακή ομάδα 10-24 έχουν παραμεληθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενώ όπως εκτιμάται, η πανδημία Covid-19 πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για τη βελτίωση των ποσοστών θνησιμότητας.

Η έρευνα ανέφερε ότι ενώ τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνθηκών στις οποίες ζουν οι νεαρές γυναίκες και ο αντίκτυπος της βίας εναντίον τους ήταν θεμελιώδεις για τη βελτίωση της υγείας των εφήβων παγκοσμίως, τα αγόρια έχουν μείνει πίσω.

Ο Ward πρόσθεσε ότι οι βελτιώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας σε νέους ηλικίας 10 έως 24 ετών γενικά υστερούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τους συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία αυτής της ηλικιακής ομάδας και τα προγράμματα ειδικά για τους εφήβους χρηματοδοτήθηκαν ανεπαρκώς. Αυτό τονίστηκε από πολλές χώρες που έχουν “σχετικά καλά αποτελέσματα θνησιμότητας για τα μικρά παιδιά, αλλά μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως σε εφηβικές ηλικιακές ομάδες”, είπε.

Η υποσαχάρια Αφρική είναι για άλλη μια φορά έχει δει τις πιο αργές βελτιώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας, πρόσθεσε ο Ward, με αποτέλεσμα το βάρος των παγκόσμιων θανάτων σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες να μετατοπιστεί προς αυτήν την περιοχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr