Σε περισσότερους δικαιούχους πρόκειται να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας

Νέους δικαιούχους για την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, άνεργους του ΟΑΕΔ και συνταξιούχους φέρνουν οι αλλαγές στα κριτήρια την ώρα που η πληρωμή αναμένεται νωρίτερα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε περισσότερους δικαιούχους πρόκειται να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας καθώς αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια σύμφωνα με τα οποία θα υπολογιστεί το επίδομα. Ειδικότερα, η επιταγή ακρίβειας που αναμένεται να πληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα πιστωθεί με βάση και τα εισοδήματα από άλλες πηγές.

Ποιοι θα πάρουν για πρώτη φορά επιταγή ακρίβειας

Tην επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα πάρουν για πρώτη φορά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα περίπου 350.000 συνταξιούχοι λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι συνταξιούχοι που με βάση τη διεύρυνση των κριτηρίων ευνοούνται, είναι οι εξής:

  • Όσοι λαμβάνουν σύνταξη μηνιαίως από 600 έως 800 ευρώ
  • Οι συνταξιούχοι που έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα από 7.200 έως 9.600 ευρώ
  • Δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 14.400 έως 16.800 ευρώ
  • Δηλώνουν ακίνητη περιουσία από 200.000 έως 300.000 ευρώ

Τι ισχύει με τους μακροχρόνια ανέργους

Τα νέα εισοδηματικά όρια υπολογίζονται με βάση όχι μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) αλλά και από κάθε άλλη πηγή (π.χ. ενοίκια, εργασία). Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θα είναι μεγαλύτερος φέτος, 1 εκατ. έναντι 634.000 πέρυσι, όταν το όριο για τη μηνιαία σύνταξη ήταν 600 ευρώ, για το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ήταν 7.200, για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ήταν 14.400 και για την ακίνητη περιουσία έναντι 200.000 ευρώ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι από 12 έως 24 μήνες

Για τους μακροχρόνια ανέργους, έχει διευκρινιστεί πως οι δικαιούχοι είναι οι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες. Εκτός από το συγκεκριμένο κριτήριο, πρέπει να πληρούν και τα εξής:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Συνολικά οι κατηγορίες των δικαιούχων με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας θα είναι έξι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr