Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα όσα θα πει στη Θράκη την Κυριακή το πρωί θα προσδιορίσουν το κλίμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, αν η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμείνει εθιμοτυπική και συναντηθεί στην Κομοτηνή με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, τότε η Αθήνα θα τον καλωσορίσει και θα τον τιμήσει με όλους τους τύπους της ελληνικής φιλοξενίας. Αν όμως ο κύριος Τσαβούσογλου ακολουθήσει μια εμπρηστική ρητορική και μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, τότε η Ελλάδα θα του δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

Όμως το κλίμα με το οποίο προσέρχεται ο κ. Τσαβούσογλου και το κλίμα των προθέσεων του δείχνει ότι θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε κατοικημένα νησιά, όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και η Ψέριμος και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Μάλιστα λέει ότι η ελληνική θέση για το Καστελόριζο είναι «παράλογη», και απειλεί λέγοντας ότι η προτίμηση της Τουρκίας είναι η διπλωματία και ο διάλογος, αλλά είναι ικανοί να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση εάν η Ελλάδα επιλέξει.

Καμία ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν πρόκειται να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει μάλιστα και απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκία. Ο κ. Τσαβούσογλου θα συνοδεύεται από τους Τούρκους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, επομένως το συμπέρασμα είναι να μην περιμένει η χώρα μας απτά αποτελέσματα και θεαματική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr