Το πρωί, ο επικεφαλής της Wagner – και στενός σύμμαχος του Πούτιν –  ανακοίνωσε πως οι μαχητές του κατέλαβαν το Σολεντάρ, αλλά ακόμα γίνονται καποιες μάχες μέσα στην πόλη.

Λίγη ώρα αφού η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων Wagner ανακοίνωσε ότι πήρε τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης Σολεντάρ, έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «δεν βιάζεται» να επιβεβαιώσει την νίκη των ρωσικών δυνάμεων.

Το πρωί, ο επικεφαλής της Wagner – και στενός σύμμαχος του Πούτιν –  ανακοίνωσε πως οι μαχητές του κατέλαβαν το Σολεντάρ, αλλά ακόμα γίνονται καποιες μάχες μέσα στην πόλη. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις».

Ο Πεσκόφ έκανε λόγο μόνο για «μία θετική δυναμική στην πρόοδο» των ρωσικών δυνάμεων και για «φανταστικό ηρωισμό» των ρώσων στρατιωτών.

«Η στρατιωτική επιτυχία θα επιτευχθεί όταν οι στόχοι που έχουν ορισθεί από τον ανώτατο διοικητή θα έχουν πραγματοποιηθεί…αν και οι τακτικές επιτυχίες είναι επίσης πολύ σημαντικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη» να διευθετήσει την σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Ανταγωνισμός ρωσικού στρατού – μισθοφόρων 

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στην Wagner και τον ρωσικό στρατό.

Ο ίδιος ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση κατά της πόλης Σολεντάρ πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τους μισθοφόρους του, χωρίς την βοήθεια του ρωσικού στρατού.

Η κατάληψη της πόλης Σολεντάρ θα έδινε μια ευκαιρία στην Μόσχα να εμφανίσει επιτέλους μία στρατιωτική νίκη έπειτα από τις πολλές ταπεινωτικές ήττες που έχει υποστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Θα επέτρεπε επίσης στον αρχηγό της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να ενισχύσει την αυξανόμενη πολιτική του επιρροή στην ρωσική πολιτική σκηνή.

Ο ρωσικός στρατός δεν σχολίασε την ανακοίνωση της Wagner, η επιρροή της οποίας έχει ενισχυθεί επικίνδυνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Πηγή: pagenews.gr