Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης είναι και η θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών.

Στα 2,5 δις εκατομμύρια ευρώ το νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης ανέρχεται στα 24 δις ευρω το 2020 και 11.6 δις για φέτος.

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Ποιους αφορά – Τι περιλαμβάνει

Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζομένους, οι ασφαλιστικές εισφορές , η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, ο χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Επιδότηση παγίων δαπανών: Ποια άλλα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν

Βελτίωση των όρων στην επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3.

Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους , βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Η απαλλαγή φθάνει έως και 50% ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας που προβλεπόταν στον κάθε κύκλο. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ

Έναρξη νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής 7 (εντός Απριλίου) με απαλλαγή 50%. Θα είναι αυξημένη η ενίσχυση σε λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό)

Ξεκινά το μήνα Απρίλιο, η οποία θα δοθεί με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα με αυξημένα κατώτατα όρια. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019 θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 επιστρεπτέες προκαταβολές.

Διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το μέτρο αφορά όλους τους κύκλους. Αν η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ θα υπάρχει έκπτωση 15%.

Παρατείνεται για όλους τους κλάδους η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr