Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που διοικείται ο ΕΟΠΠΥ έρχονται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής. Οι αλλαγές αυτές έρχονται από το υπουργείο Υγείας και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Υγείας.

Πρόκειται για μία τροπολογία, σύμφωνα με το ethnos.gr, η οποία πριν ακόμη κατατεθεί επίσημα είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, αφού μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν φορέα που πλέον δεν θα διαθέτει Πρόεδρο αλλά Διοικητή, ενώ θα θυμίζει σε πολλά σημεία τον τρόπο λειτουργίας των Ταμείων και των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα παύεται με διαδικασίες εξπρές ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και έτσι απομακρύνεται και ο νυν Πρόεδρος Βασίλης Πλαγιανάκος που είχε διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον τα ινία του Οργανισμού αναλαμβάνει ο Διοικητής ο οποίος θα έχει και τις απόλυτες αρμοδιότητες καθώς ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος δεν έχει καμία ουσιαστικά ευθύνη για τον ΕΟΠΥΥ, όπως ξεκάθαρα προβλέπεται.

Σε ότι αφορά τις αμοιβές, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ εξομοιώνεται μισθολογικά με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, γεγονός που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος Οργασμός Υγείας της χώρας με τα 5,5 δις ευρώ στη διάθεση του, παύει ουσιαστικά να έχει το ρόλο που αρχικά του είχε δοθεί και πλέον θα ελέγχεται κεντρικά από την πολιτική εξουσία.

Σε ότι αφορά τα μέλη του ΔΣ θα είναι 11 και θα εκπροσωπούν όπως και σήμερα τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους εργοδότες, καθώς μεταξύ άλλων και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι όπως θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνα γνώμη των 2/3 των μελών του ΔΣ για να μπορούν να ενταχθούν στο ΔΣ του φορέα.

Οι αλλαγές στα πρόσωπα

Η τροπολογία του ΕΟΠΥΥ αλλάζει όμως και τα πρόσωπα που σήμερα συνθέτουν την ηγετική ομάδα. Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr στόχος είναι εκτός των άλλων να απομακρυνθεί με διαδικασίες εξπρές ο νυν πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος που είχε διορισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε δει ήδη τις αρμοδιότητες του να κουρεύονται όταν αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Θεανώ Καρποδίνη.

Πρόκειται για την Αντιπρόεδρο που σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr θα αναλάβει και νέα Διοικήτρια στον ΕΟΠΥΥ καθώς είναι και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ διατηρεί και στενές σχέσεις με τον Στέλιο Πέτσα από την εποχή που και οι δύο ήταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Θα πρόκειται για το πρόσωπο που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Οργανισμού αλλά και των κονδυλίων που διαχειρίζεται σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr