Τα έξι αυτά κρούσματα καταγράφονται από την επιδημιολογική έκθεση για την τριπλή επιδημία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. 

Τα πρώτα έξι κρούσματα της υποπαραλλαγής XXXB.1.5 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Η υποπαραλλαγή, γνωστή ως Κράχεν, εμφανίστηκε στον δυτικό και βόρειο τομέα του Νομού Αττικής.

Τα έξι αυτά κρούσματα καταγράφονται από την επιδημιολογική έκθεση για την τριπλή επιδημία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

H υποπαραλλαγή αυτή εντοπίζεται αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε δεκαέξι χώρες τη γηραιάς ηπείρου, έως τώρα.

Η μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής είναι αυξημένη.

Η XBB.1.5 είναι μια από τις τελευταίες προσθήκες στην οικογένεια Omicron, μια παραλλαγή που εμφανίστηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Είναι αυτό που ονομάζεται ανασυνδυασμένη παραλλαγή. Πράγματι, η XBB.1.5 κατάγεται από την παραλλαγή XBB, η οποία είναι η ίδια μια συναρμολόγηση δύο υπαρχουσών παραλλαγών.

H παραλλαγή XXB.1.5 μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική μέχρι σήμερα στην αποφυγή αντισωμάτων που δημιουργούνται από εμβολιασμό ή προηγούμενη λοίμωξη COVID-19. Παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της, δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από τους προκατόχους του.

Ακόμη, η ΧΒΒ.1.5 παρουσιάζει μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Πηγή: pagenews.gr