Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο Mega για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, με τις ανάγκες για νοσηλεία συνεχώς να αυξάνονται. Το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό με 11 διευθυντές κλινικών σήμερα να υποστηρίζουν ότι οι κλίνες έχουν καλυφθεί και να ζητούν να ανακοινωθεί ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ασθενείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου λίγο αργότερα διέψευσε του ισχυρισμούς των γιατρών, υποστηρίζοντας ότι η εφημερία μπορεί να διεξαχθεί κανονικά.

Ο κ. Καϊμακάμης σημείωσε πως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι συνθήκες πολέμου και οι σκηνές που βιώνουν καθημερινά είναι παρόμοιες με αυτές που είδαμε σε κάποιες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται «εκ των πραγμάτων» πέρα των δυνατοτήτων τους και βρίσκονται στη θέση να «διαλέγουν ασθενείς».

Ο κ. Καϊμακάμης υπογράμμισε την πίεση που βιώνει καθημερινά το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για «καθεστώς πολέμου». «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε συγκεκριμένα ο εντατικολόγος.

Ερωτηθείς για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν, ο κ. Καϊμακάμης αρχικά στάθηκε στο γεγονός πως για να λειτουργήσουν αυτές οι κλίνες, θα πρέπει να υπάρχουν και εντατικολόγοι, οι οποίοι όμως σήμερα δεν αρκούν.

Πέραν αυτών, ο εντατικολόγος του νοσοκομείου της συμπρωτεύουσας περιέγραψε αναλυτικά τα όσα πρέπει να κάνει, τα οποία όλοι εμείς που δεν είμαστε “μέσα στον χορό”, δεν τα υποψιαζόμαστε.

«Εμείς εννοείται ότι συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τυχαίνει να συνδράμουμε ενώ είμαστε στα δικά μας περιστατικά. Ξέρετε, το να μπεις να κάνεις την ιατρική φροντίδα σε έναν ασθενή Covid μέσα στο κλειστό τμήμα της Covid μονάδας, προαπαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία ντυσίματος με τον προστατευτικό προσωπικό εξοπλισμό που είναι πραγματικά χρονοβόρα.

Όταν, λοιπόν, εγώ είμαι εκεί μέσα και χρειαστεί κάτι έκτακτο σε περιστατικό που είναι σε άλλο σημείο του κτιρίου ή ακόμα και σε άλλο κτίριο, προφανώς και δεν θα μπορέσω να πάω έγκαιρα να συνδράμω. Εκεί οι αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες, υπερβάλλοντας κι αυτοί τον εαυτό τους κάνουν τα πάντα για να δώσουν ό, τι φροντίδα μπορούν αλλά δεν είναι εντατικολόγοι”.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Καϊμακάμη υπάρχουν αυτή τη στιγμή ασθενείς δύο ταχυτήτων. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε: “Εκ των πραγμάτων. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι άλλες ειδικότητες υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να καταφέρουν να παρέχουν τη στοιχειώδη ποιοτική παροχή υγείας αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Να μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι τα πράγματα έτσι ρόδινα. Ούτε το να ανοίξω χ,ψ,ω κλίνες ΜΕΘ λύνει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με περιορισμό της πανδημίας. Μόνο με προσοχή και τήρηση των μέτρων της καραντίνας. Αλλιώς είμαστε χαμένοι. Ήδη βλέπουμε φαινόμενα που δεν θα θέλαμε να τα ζούμε. Φαινόμενα σαν αυτά που σας περιέγραψα. Φαινόμενα που ασθενείς νοσηλεύονται σε τμήματα που δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιου είδους νοσηλεία, χωρίς την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζεται…

Πλέον οι δυνατότητες του ΕΣΥ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Κι αυτό θα έχει συνέπειες και στη θνητότητα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλο κύμα κρουσμάτων και φοβάμαι ότι δεν έχουμε φτάσει καν στο πικ”.

Οι ΜΕΘ του Παπανικολάου

«Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, έχουν καλυφθεί στο 100% εδώ και πολλές ημέρες» τόνισε επιπρόσθετα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, την ώρα που για το ζήτημα αυτό έχουν ειπωθεί πολλά σήμερα.

Θυμίζουμε πως το πρωί της Δευτέρας, 16.11.2020, σε ανακοίνωση 11 διευθυντών Κλινικών αναφέρονταν πως οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι στο 100% και γίνονταν έκκληση να μην στέλνονται άλλοι ασθενείς με κορονοϊό! Ανακοίνωση στην οποία απάντησε αργότερα η Διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία αντιθέτως τόνιζε πως ο “Παπανικολάου” μπορεί να ανταποκριθεί και στην αυριανή εφημερία.

Ο εντατικολόγος είπε τα εξής: «Έχουν ανοίξει υποτυπώδεις κλίνες ΜΕΘ σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι γεμίζει αμέσως. Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς γνωρίζαμε ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ μέχρι τη Λάρισα ήταν καλυμμένες. Και ένας ακόμα να χρειαζόταν διασωλήνωση, δεν ξέραμε πού θα πάει.

Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα καθεστώς πολέμου. Είμαστε κάθε μέρα στα όριά μας, με ελλιπές προσωπικό για το κύμα των ασθενών».

Η χρονική διάρκεια παραμονής στην ΜΕΘ

Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε ένας ασθενής που θα μπει στη ΜΕΘ μέχρι να βγει υγιής, τόνισε πως εξαρτάται από τον ασθενή και το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του, αλλά και τα νοσήματα που μπορεί να έχει. «Ένας γενικός κανόνας είναι να βλέπουμε κάποια βελτίωση στις 4-5 ημέρες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι περισσότεροι μένουν στη Μονάδα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δυστυχώς καταλήγουν.

«Μέχρι τώρα, το ποσοστό θνητότητας που είχαμε στη Μονάδα μας είναι 30-35%. Ένας στους τρεις καταλήγει, ενώ δύο καταφέρνουν και βγαίνουν, κάτι που είναι από τα πιο καλά ποσοστά παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα περισσότερες νέες κλίνες ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα προσωπικό για να τις στελεχώσει.

«Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον περιορισμό της πανδημίας. Με προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Αλλιώς είμαστε χαμένοι» ξεκαθάρισε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr